Депутати Буської райради прийняли звернення щодо недопущення зменшення чисельності Збройних Сил України

Новини 07 Серпня, 2020 528

Фото: Буський медіа портал

Депутати Буської районної ради звернулися до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра оборони України Андрія Тарана щодо недопущення зменшення чисельності Збройних Сил України.

Про це повідомляє “Четверта студія” з посиланням на “Буський медіа портал”.

Подаємо текст звернення:

Президенту України

В. Зеленському

Голові Верховної Ради України

Д. Разумкову

Прем’єр-міністру України

Д. Шмигалю

Міністру оборони України

А. Тарану

 

ЗВЕРНЕННЯ
щодо недопущення зменшення чисельності Збройних Сил України

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, екскомандувач Десантно-штурмових військ, генерал-лейтенант Михайло Забродський, спираючись на інформацію Міністра оборони України, 11 червня 2020 року повідомив про заплановане скорочення чисельності Сухопутних військ понад десять тисяч чоловік, Повітряних Сил, Морської піхоти та ДШВ – по декілька тисяч чоловік. Загалом близько сорока тисяч посад. Зокрема, мова йде про скорочення декількох ескадрилій тактичної авіації, розвідувальних, артилерійських і танкових підрозділів в ДШВ і Морській піхоті. 

   Полковник запасу, колишній співробітник Генерального штабу Олег Жданов (інтерв’ю в №30 газети «Експрес» від 30.07.2020) зазначає, що «оптимізація» в ЗСУ передбачає також скорочення гармат у батареях. Для прикладу, з  шести гармат дві опиняться на зберіганні і лише для чотирьох буде збережено гарматний розрахунок з числа військовослужбовців. На випадок війни особовий склад для використання гармат, що перебуватимуть на зберігання, доукомплектовуватимуть за рахунок  військовозобов’язаних запасу.  Як стверджує полковник, так буде і в танкових підрозділах – частина техніки на зберіганні, екіпажі для них набиратимуть із резервістів. В свою чергу військовий експерт Михайло Жирохов зазначає, що не менш, як 70% втрат бойовики та російські окупаційні війська зазнають саме від артилерії – мінометів і гармат дозволених калібрів, скорочення у батальйонах торкається не кількості рот, а бойових посад у них, водночас не зменшуючи кількості генералів та полковників. Наприклад, обслуга 120-міліметрового міномета замість п’яти осіб зменшується до трьох, тому експерти вважають такі реформи дуже небезпечними. Олег Жданов певен, що артилерії треба додавати посади, зокрема: операторів безпілотних літальних апаратів і операторів радіолокаційних станцій.

   Варто зауважити, що про скорочення йдеться й у нещодавно оприлюдненій у ЗМІ  Візії Повітряних Сил 2035. В документі йдеться про плани скорочення трьох бригад тактичної авіації, двох бригад транспортної авіації та близько шести зенітних ракетних бригад та полків.

   Враховуючи те, що Україна на сьогодні фактично перебуває в стані війни, саме планування скорочення ескадрилій тактичної авіації, розвідувальних, артилерійських і танкових підрозділів в ДШВ і Морській піхоті не може не хвилювати українських громадян.

   Окрім цього, згідно з президентським Указом №135/2020 від 10 квітня 2020 року в умовах проведення оргзаходів (зокрема т. зв. оптимізації) в умовах особливого періоду (триває з березня 2014 року по даний час) військове командування має право переводити військових в інші частини, в тому числі на нижчі посади без їх згоди, що може спрощувати проведення скорочення ЗСУ.

   «Така схема розробки змін до організаційних структур і пропозицій щодо скорочення чисельності, з одного боку дозволяє реалізувати «вольові» рішення чергових реформаторів, а з іншого боку повністю знімає з них будь-яку відповідальність за наслідки чергових «покращень», оскільки будь-яке документальне підтвердження зазначених намірів залишається лише за підписами командирів і начальників нижчої ланки», – пише Михайло Забродський.

Враховуючи вищевикладене, ми, депутати Буської районної ради, висловлюємо застереження від необґрунтованої «оптимізації» Збройних Сил України, оскільки скорочення підрозділів, які забезпечують боєздатність армії, на нашу думку, шкодить не лише обороноздатності країни,  а і несе пряму загрозу суверенітету нашої держави.

 

Коментарі

Позначки: , ,