Новини

Делегація зі Львівщини вшанувала пам’ять загиблих українців у Польщі

У суботу, 13 квітня, представники Львівського регіонального суспільно-культурного товариства «Надсяння» на чолі з головою товариства Соломією Риботицькою, вшанували пам’ять невинно вбитих українців 17-18 квітня 1945 року в с. Малковичі. Про це пише прес-служба ЛОДА.

Олена Падовська, онука загиблих, розповіла присутнім про трагедію своєї родини та всіх, хто загинув у цей страшний час. Також представники товариства відвідали греко-католицький цвинтар в с. Мацьковичі, де символічно висадили квіти та запалили лампадки.

Довідково:

Українське село Малковичі біля Перемишля знищене в результаті депортації українців Надсяння (1944-1947 рр.). Перед виселенням українське населення зазнало жорстоких катувань з боку добре організованої та підготованої «боювки».

У 1939 році населення Малковичів становило 1170 осіб. З них: українців-грекокатоликів —1020, українців-римокатоликів — 20, поляків — 50, польських колоністів міжвоєнного періоду — 70, євреїв — 10. У квітні 1945 року українці Малковичів були насильно депортовані до УРСР. Ця акція супроводжувалася насиллям, вбивствами та пограбуванням з боку польських шовіністичних елементів.

У ніч з 17 на 18 квітня1945 р. банда польських шовіністів (командир — Роман Кісєль «Семп») вбила в селі щонайменше 138 українців. Документально встановлені прізвища 133 вбитих українців — переважно дітей та жінок. Після депортації і на даний час етнічний склад Малковичів переважно польський.

Делегація зі Львівщини вшанувала пам’ять загиблих українців у Польщі

Коментарі

Кенцало Юра

Recent Posts

Львів святкує День народження

Мер ще досі Садовий

19 години тому

Львівщина отримала 30 позашляховиків від британців

Цього разу близько 50 британців наважилися подолати багато кілометрів, аби особисто доправити цей транспорт

20 години тому