Чому львівське сміття знову подорожує Україною

Новини 28 Квітня, 2020 1 927

Чому львівське сміття знову подорожує Україною

Львівське сміття знову почали знаходити у різних регіонах країни

Минулого тижня сто тонн львівського сміття виявили в Житомирській області на землях сільськогосподарського призначення, також минулого тижня в Івано-Франківській області  екологічна інспекція затримала 40-тонний вантажний автомобіль, який віз львівське сміття до несанкціонованого сміттєзвалища в області. Раніше 10 вантажівок сміття було викинуто в Тернопільській області, при цьому в цій області сміття зі Львова знаходять не перший раз. Під Києвом невідомі намагалися підпалити будинок журналіста, який займався проблемою львівського сміття в інші регіони, тому можна припустити, що тема буде продовжуватися. Про це пише Четверта студія з посиланням на Депо.Львів.

Подібну картину ми могли бачити чотири роки тому. Після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі Львова (до речі найбільшому в Україні, яке займає 26 гектарів), його закрили, і місту довелося вивозити сміття в інші регіони. Але після почергової відмови інших областей приймати львівське сміття, відходи почали вивозити зі Львова несанкціоновано. Сміття знаходили мало не у всіх областях України, включно з Чорнобильською зоною. Садовий був навіть запропонував створити резервне сміттєзвалище в Чорнобильській зоні, але потім відмовився від цієї ідеї.

У сміттєвій кризі мер Львова звинувачував центральну владу, мовляв “блокаду вивозу сміття” організували спеціально і проти нього особисто. Прем’єр-міністр Гройсман, натомість, звинувачував Садового в безпорадності, наводячи свій приклад керування Вінницею і розв’язання сміттєвого питання. Депутати від “Самопомочі” голодували під Адміністрацією Президента та організовували “вугільні блокади”. У Києві вказували, що питання сміття є компетенцією місцевих рад і вирішувати його також повинні вони. Зрештою, після майже річного “сміттєвого шоу”, яке могла спостерігати вся країна, вивезення сміття зі Львова взяла на себе Львівська ОДА і про це питання всі забули.

Повернула собі повноваження з вивезення сміття Львівська міськрада 1 липня 2019 року. “Ситуація змінилася, Порошенка немає і проблем з вивезенням сміття більше не буде” –  стверджували львівські урядовці. Але, не пройшло і півроку, як львівське сміття знову почали знаходити на території інших областей. Що ж сталося? Порошенко, який нібито блокував вивезення сміття, вже не президент країни та і львівське сміття навряд чи обзавелось штучним інтелектом і почало займатися внутрішнім туризмом.

На  імовірніше, що одна з головних причин – це відсутність сміттєпереробного заводу у Львові. Ця історія тягнеться вже 14 років. Ще у 2006 році Садовий обіцяв провести рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, а поруч збудувати сміттєсортувальну лінію. Згодом, виявилось, що у Львові відмовили більше 40 підприємствам, які хотіли побудувати у місті сміттєпереробний завод. Після загибелі людей на Грибовицькому сміттєзвалищі в 2016 році Андрій Садовий пообіцяв збудувати завод за три роки. Ще через рік, коли будівництво так і не розпочалося, Садовий пообіцяв збудувати завод за два роки. Зараз Львів лише отримав технічні пропозиції на тендерні процедури по сміттєпереробному заводу. Коли нарешті розпочнеться будівництво – досі невідомо.

Але в сусідніх містах теж немає сміттєпереробних заводів. Чому ж тоді ми чумо про сміття лише зі Львова? Опоненти звинувачують Садового в некомпетентності і нездатності вирішувати господарські питання.

Сам Садовий називає появу львівського сміття в інших областях свідомими провокаціями, щоправда, хто цього разу робить такі провокації мер Львова не уточнює. На його думку, це може бути “системною планомірною роботою з замовниками проти нього”. Натомість заступник мера пояснює ситуацію помилками окремих перевізників.

У будь-якому разі, якщо Андрій Садовий передумав переїжджати в Київ і знову збирається балотуватися на посаду мера Львова – ситуацію зі сміттям доведеться вирішувати. Адже на місцевих виборах йому згадають і будівництво сміттєпереробного заводу тривалістю 14 років, і вивезення сміття в інші області, і репутацію “сміттєвого мера”, яка негативно впливає на імідж Львова.

Коментарі

Позначки: , ,