Новини

Антикризовий штаб, робота АЕС та додаткове вугілля: як уникнути енергетичної кризи

Зима близько. В Україні вже починається опалювальний сезон, який може перерости в потужну енергетичну кризу. Мова не про короткотривалі відключення світла, тут йдеться про повномасштабні неконтрольовані виключення окремих складових об’єднаної енергетичної системи. Одна з причин полягає в тому, що в Україні критично малі запаси вугілля на складах електростанцій.

Про це інформує прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка», пише Четверта студія.

Станом 10 листопада 2021 року у ТЕС і ТЕЦ знаходиться 447,9 тис. тонн вугілля. Це на 310,4 тис. тонн нижче гарантованих запасів – технічно необхідного мінімуму згідно з Прогнозним енергетичним балансом.

Крім того, атомні електростанції працюють не на повну потужність. Ну й до цього варто додати, що Україна більше не купує антрацитове вугілля в Росії.

Станом на середину листопада 2021 року на складах ТЕС і ТЕЦ знаходиться 447,9 тис. тонн вугілля. Це на 310,4 тис. тонн нижче гарантованих запасів – технічно необхідного мінімуму згідно з Прогнозним енергетичним балансом та на 2 млн тонн нижче планованих запасів, затверджених Міненерго.

За добу запас вугілля на складах ТЕС і ТЕЦ зменшився на 13,8 тис тонн. На 15 ТЕС експлуатуються 26 з загальної кількості 88 енергоблоків сумарною потужністю близько 4,1 тис. МВт. 62 енергоблока на українських ТЕС не працюють. 25 з них – через відсутність палива.

По-друге, Російська Федерація зупинила експорт енергетичного вугілля в Україну з 1 листопада. Йдеться про вугілля марки А (антрацит) і Т (худий). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), «Донбасенерго» (Слов’янська ТЕС) та «Технова» (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ). За інформацією учасників ринку, заборона не поширюється на коксівне вугілля, а стосується тільки вугілля, яке використовується для потреб енергетики. Як відомо, близько 60% кам’яного вугілля і антрациту Україна імпортує.

Крім того, Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

Тому сьогодні Україна має всіма наявними інструментами посилювати свою енергетичну незалежність. Зокрема, у сфері атомної енергетики. Про це говорить керівник виконкому Львівської обласної організації політичної партії «УДАР» Іван Горон:

«Міцним фундаментом нашої незалежності має стати атомна енергетика. Нині багато говорять, що треба розвивати зелену, себто – сонячну енергетику. Так, вона може стати хорошим джерелом додаткових ресурсів, але повністю сонячною енергетикою країну не обігрієш. Є такий вислів: “взимку сонце світить, але не гріє”. До цього вислову варто додати ще один момент: взимку сонце світить до 16-17 години. І цього буде замало, щоби отримати достатню кількість енергії. Тому дуже важливим на сьогодні є розвиток атомної енергетики. Сьогодні ми маємо 4 АЕС. Там сумарно є 15 енергоблоків. З них працює – 11, а 4 – на ремонті. Але цей ремонт потрібно було робити раніше. Тому зараз потрібно розробити оновлений графік роботи АЕС з метою забезпечити максимальну потужність атомної генерації, а всі не критичні ремонти перенести на весну 2022 року», – вважає Іван Горон.

З невідкладних заходів, потрібно також домовитися про постачання додаткових 2 млн тонн імпортного вугілля. По одному мільйону для «Центренерго» та ДПЕК. Можливі постачальники – Польща, США, ПАР, Колумбія.

Загалом же видобуток власного газу має стати пріоритетом державної політики в енергетичній галузі на найближчі 10 років. До співпраці мають бути залучені іноземні компанії, які володіють передовими технологіями видобутку, зокрема сланцевого газу, а також газу глибокого залягання.

Тож комплексне поєднання атомної енергетики, видобування власного природного газу та часткове використання зеленої енергетики дасть Україні цілковиту енергетичну незалежність.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

3 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

3 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

3 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

4 години тому