Антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити справу проти екс-міністра Омеляна

Новини 09 Квітня, 2020 170

Володимир Омелян. Фото: УНІАН

Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ зареєструвати кримінальне провадження щодо колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна за доведення до банкрутства Бердянського порту.

Про це повідомила прес-служба суду, зазначивши, що відповідним рішенням було задоволено скаргу ГО «Бердянський антикорупційний центр», пише “Четверта студія” з посиланням на Укрінформ.

Зокрема, за версією заявника, колишній міністр інфраструктури, його заступник, держсекретар відомства, а також топпосадовці нинішнього складу Мінінфраструктури довели ДП «Бердянський морський торговельний порт» до банкрутства через зловживання владою, службовими підробками, грубим порушенням законодавства про працю та невиконанням судового рішення.

Крім цього, у заяві містяться дані про нібито вчинення кримінальних правопорушень начальником Бердянського філіалу ДП «Адміністрація морських портів України», службовими особами ДП «АМПУ» та його колишнім керівництвом, а також виконувачем обов’язки директора на теперішній час. «Також є відомості щодо протизаконних дій керівників компаній ТОВ «Аскет-Шиппінг» та ТОВ «Агро-Класс» як співучасників злочинів, вчинених службовими особами. До заяви ГО «Бердянський антикорупційний центр» додав документи на підтвердження зазначених фактів», – йдеться в повідомленні.

Заявник просив суд визнати протиправною бездіяльність детектива НАБУ щодо внесення відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових рішень, а також зобов’язати детектива невідкладно розпочати досудове розслідування та внести до ЄРДР відомості за кожним окремо вказаним у заяві кримінальним правопорушенням і відносно кожної службової особи окремо.

Проте дослідивши матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення скарги.

Під час розгляду скарги суд встановив, що відомості, які містяться у заяві ГО «Бердянський антикорупційний центр», дійсно не були внесені до ЄРДР та дослідженні у межах досудового розслідування кримінального провадження.

У своєму виступі детектив НАБУ зазначила, що ГО «Бердянський антикорупційний центр» було направлено лист-відповідь. У цьому листі зазначено, що НАБУ не вбачає достатніх об’єктивних даних щодо наявності у діях зазначених осіб ознак кримінальних правопорушень. Їхні дії не віднесені до підслідності НАБУ.

Водночас суд дійшов висновку: уповноважені особи НАБУ допустили бездіяльність – не внесли відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР упродовж 24 годин після отримання заяви, як вимагає законодавство.

Суд вважає, що відомості, викладені у заяві ГО «Бердянський антикорупційний центр», містять об`єктивні дані, що можуть свідчити про вчинення кримінальних правопорушень, які підслідні НАБУ. Саме тому вони потребують дослідження у рамках досудового розслідування.

Коментарі

Позначки: ,