Щорічний ритуал жителів сіл і власників дачних ділянок – саджати картоплю. Якщо не картоплю, то іншу городину. Типовими для України стали також помідори. Ми вирощуємо огірки, цибулю, горох та інше. Втім, чи можна в себе на городі виростити екзотичні овочі? Виявляється, можна. Житель с. Підгайчики Микола Драган (Коля Драган) у себе на городі почав вирощувати батат.
Про це – у публікації газети “Голос Самбірщини”.
Що це за рослина? Батат, він же “солодка картопля” мовою араваків (індіанський народ Південної Америки) – рослина, яка з картоплею не має нічого спільного. Але через те, що теж росте в землі, та чимось нагадує бульби картоплі, його часто іменують картоплею. Ну, а солодким, бо батат на смак справді солодкий у зв’язку з високим вмістом глюкози. Батат врожайніший за картоплю; до нього абсолютно байдужий колорадський жук; рослина не уражається фітофторою; страви, приготовлені з батату, екологічно чисті, мають добрий смак, високо дієтичні і з лікувальними властивостями. В Україні почали цікавитися ним та з кожним роком збільшується його збір. У 2017 р. – 20 тонн, а у 2018 р. уже – 190 тонн.
Почнемо з того, що батат не має жодних родинних зв’язків з картоплею, оскільки належить до зовсім іншого сімейства – в’юнкових. Це багаторічна рослина з довгими повзучими стеблами, що вкорінюється батогами, але батат використовують як однорічник. Завезено його на європейський континент з Америки ще матросами Колумба.
– Минулого року, перебуваючи в Німеччині, я перший раз його побачив у місцевого фермера, який займався його вирощуванням, – розповідає Микола. Коли повернувся в Україну, вирішив також спробувати виростити його. Після вивчення інформації в Інтернеті, як виростити цей овоч, на початку лютого придбав 8 бульб у Донецькій області. Висадив їх в ящик із сумішшю землі та піску.
Перші паростки з’явилися десь через 25-30 днів. Коли вони досягли 12-15 см у висоту, їх відокремив від бульб і висадив в горщики з грунтом. Та наприкінці травня висадив на високі грядки шириною десь 70 см та вкрив цератою. Важливо розмістити їх на найбільш освітлювальному сонцем місці, адже рослина не терпить навіть незначного затінення.
Оскільки вона не вибаглива до води, підливав один раз на тиждень: в червні під кущ лив 1 л води, в липні – 2 л, а в серпні – 3 л. Батат дозріває упродовж 80-100 днів; все залежить від погоди.
Ось після цих всіх зусиль минулого тижня разом із своїм дядьком ми зібрали перший врожай – понад 50 кг із 50 кущів батату, 35 з яких сорт “Боніта” та 15 – “Джорджія Джет”.
Головне встигнути зібрати бульбу до заморозків. І ще: викопані бульби обов’язково потрібно просушити на сонці протягом 6-8 днів, а потім зберігати в сухому приміщенні, за таких умов коренеплоди добре зберігаються до 6 місяців.
Ні в якому разі не можна зберігати бульби в підвалі: внаслідок високої вологості їх термін зберігання значно скоротиться. Вживав його в смаженому вигляді. Але його можна варити, запікати та сушити. На смак, залежно від сорту, нагадує смажену або варену підморожену картоплю. Якщо ви ніколи не чули про батат, але хоч трохи зацікавилися, рекомендую спробувати, – завершив Микола Драган.