Новини

3 тисячі доларів за дисертацію: історія львівської аспірантки Олесі Яремчук (ВІДЕО)

Львівська дослідниця Олеся Яремчук розповіла про вимагання хабаря та фуршету при захисті дисертації. Письменниця та журналістка у своєму матеріалі для “Української Правди” розказала, як в одному з українських університетів з неї вимагали гроші за захист кандидатської дисертації.

“Виявляється, що потрібно платити по 100 доларів трьом експертам за роботу і опонентам. Окрім того, аспірант має зробити фуршет на 20 осіб, має заплатити за розсилку автореферату. Я взагалі-то думала, що можу зробити це сама, але в процесі виявилося, що це лише там потрібно робити”, — каже Олеся Яремчук, пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

За п’ять днів пост у Facebook на її сторінці з посиланням на матеріал набрав більше двох сотень поширень, а в коментарях користувачі розповіли про схожий досвід захисту своїх наукових робіт в українських вишах. Та дати хід справі вона не наважується. Адже довести факти корупції нелегко.

З чого все почалося

Зараз Олеся викладає в Українському Католицькому університеті. Вона вісім років працювала над дисертацією, досліджувала німецькомовні джерела у Віденському університеті та вчилась там на аспірантурі. Перекладені репортажі дівчина видала книжкою, яка називається “Міста і люди”.

Захищати кандидатську роботу вирішила в Україні. Олеся каже, чула історії від колег про факти корупції, тому вирішила податися у платний університет, аби оплатити роботу офіційно.

“У процесі виявилося, що це не лише 18 300 гривень за ніби як офіційний внесок в касу. Але коли справа дійшла до захисту, виявилось, що просто захистити дисертацію не вийде. У моєму випадку йшлося приблизно про 3 тисячі доларів, але знайомі мої аспіранти, і ті, які переживали схожі історії, казали, що це може бути і 5 тисяч. А з таких спеціальностей, наприклад, як право, міжнародні відносини, чи медицина, це може бути 17 тисяч доларів”, — каже Олеся Яремчук.

На Заході менше вимог щодо стилістики тексту

Надмірна бюрократизація — велика проблема української системи вищої освіти на думку директора Львівського медіафоруму Юрія Опоки. Свій науковий ступінь доктора філософії він здобував у Варшавському університеті.

“Ті практики, які описала Олеся, вони є ганебними, і вони є абсурдними великою мірою, так. Отже, те, що дуже полегшує, наприклад, здобувачам, молодим науковцям життя, це є стилістика тексту і якісь формальні вимоги до роботи. На Заході вони абсолютно ліберальні”, — розповідає Юрій Опока.

Фуршет — ініціація нового вченого…

Директор Центру Шептицького Олег Яськів у 2010 році захистив докторську дисертацію з галузі матеріалознавства. Йому доводилось бути і керівником, і опонентом кандидатських робіт. Чоловік каже, з фактами завуальованого вимагання грошей ніколи не зустрічався. А організацію фуршетів сприймав як ініціацію нового вченого в наукове товариство.

“От він молодий, старші люди сидять і це зміна поколінь. Те, що на заході за це платить університет за фуршет, а в нас інститути і університети на це коштів не мали, ну це інше питання, це вже до фінансової моделі нашої науки”, — каже Олег Яськів.

Допомогти у цьому випадку може лише суспільний розголос

Олеся не хоче говорити, про який сааме університет мова, адже за це її можуть звинуватити у наклепі. Юрист Олег Мицик говорить, що довести факт корупції майже нереально, а допомогти боротися з нею може лише суспільний розголос.

“В такому випадку єдиним суттєвим покаранням є суспільний, громадський осуд, оскільки розголос такої інформації з душком корупції, як правило, призводить до відставок, до програшу тих людей намайбутніх конкурсах, ліквідацією тих органів, які повинні були вирішувати ці питання”, — каже юрист Олег Мицик.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

8 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

16 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

16 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

16 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

20 години тому