Новини

230 років тому народився ініціатор створення перших галицьких бальнеологічних курортів Теодор Торосевич

230 років тому: 7 вересня 1789 – у Станіславі, нині Івано-Франківськ у родині вірмен народився Теодор Торосевич, фармацевт, бальнеохемік.

Закінчив медико-хірургічне відділення Віденського університету (1811-1815), у 1819 у Львові відкрив власну аптеку, яку перетворив на добре обладнану хемічну та медичну лабораторію. Мав винятково широку сферу наукових зацікавлень – вивчав можливість використання екстрактів з натуральних продуктів для лікування хвороб, зокрема винайшов спосіб добування з моркви крохмалю (й нині використовується при лікуванні легеневих хвороб), розробляв способи вирішення технологічних проблем промислових та сільськогосподарських виробників, вперше в Європі та світі дослідив вплив кольорового та темного скла на тривалість зберігання ліків, наполягав на необхідності викладання в школах природознавства.

Ключовим напрямком діяльності стало дослідження та опис мінеральних вод Галичини і Буковини, ініціатор створення перших галицьких бальнеологічних курортів (Трускавець, Моршин, Шкло, Косів, Немирів, Великий Любінь, Івоничі в Польщі та інші), фундатор бальнеології. Автор низки винаходів, 112 друкованих і 106 наукових праць у фахових журналах Відня, Кракова, Варшави, Берліна. Почесний і дійсний член 15 наукових товариств Галичини та Європи, зокрема Імператорського Королівського медичного товариства у Відні, наукового товариства Ягеллонського університету в Кракові, фармацевтичного товариства в Мюнхені, Товариства лікарів Галичини, Товариства культури і дослідників Буковини. Нагороджений імператором Францом-Йосифом Золотим хрестом «За заслуги з короною» (1869).

Спільно з братом Юзефом, доктором медицини займались меценатством, відкрили притулок для сиріт, оплачували навчання студентів з Галичини у Відні, підтримували студентів Львівського університету, допомагали лікарням, спонсорували новостворену сільськогосподарську школу в Дублянах біля Львова. Байдужий до почестей, постійно відмовлявся від пропонованих посад, зокрема професора хімії на хірургічному факультеті Львівської медичної академії, не прийняв пропозиції міністра обійняти посаду інспектора курсів для аптекарів у Львові.

Помер у Львові 1876. Похований на Личаківському цвинтарі.

Публікація: «Календар українця»

 

Коментарі

Ольга Корнієнко