Новини

18% українців вважають, що військові з інвалідністю повинні звільнятись зі служби

Лише 2% українців підтримують думку, що захисники й захисниці, які отримали інвалідність – можуть продовжувати служити в бойових частинах. Ще 60% опитаних вказують, що такі бійці та бійчині повинні служити в тилових частинах.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Український ветеранський фонд.

Про це свідчать дані соціологічного опитування групи Рейтинг, проведеного з ініціативи Українського ветеранського фонду Мінветеранів у березні. УВФ досліджував рівень дискримінації у суспільстві щодо різних категорій захисників та захисниць.

“Військові з інвалідністю можуть самі за себе відповісти. Якщо стан здоров’я бійця не дозволяє виконувати певні види обов’язків, наприклад, заходити в тил противника на 20 км, все ж ці люди мають найдорожче, що є в армії – досвід. У бойовій частині людина з цим досвідом може відмінно займати сержантську, інструкторську або керівну посаду. Їхній досвід допоможе тренувати й готувати нових людей, показувати власним прикладом, що можливо все. Не варто забирати у цих людей можливість вибирати частину, бо це є неправильним. Якщо людина з інвалідністю хоче продовжити службу – її досвід має залишитися в армії. Алгоритм служби таких військових не має бути “контракт від дзвінка до дзвінка”, а з можливістю звільнитись, коли боєць сам вирішить. І ніхто не має їх засуджувати”, – каже Роман Кулеша, боєць ЗСУ, ветеран, мобілізований працівник Українського ветеранського фонду.

При цьому найбільше відчувають печаль, коли думають про службу військових з інвалідністю люди віком 18-29 років, таких виявилось 39% серед опитаних. Провину перед захисниками й захисницями також частіше відчуває молодь, по 7% для груп віком 18-29 та 30-39 років. Загалом, у цих двох вікових групах опитаних українців 3% відчувають байдужість.

Більше деталей по інших категоріях дослідження доступно за посиланням.

Терміни проведення опитування: 27-29 березня 2023 року. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

3 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

11 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

12 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

12 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

16 години тому