Новини

130 років Коновальцю: у Львівській обласній раді відкрилась наукова конференція

У Львівській обласній раді стартувала наукова конференція “Організація українських націоналістів та Українська повстанська армія в контексті національно-визвольної боротьби народів Центрально-Східної Європи”, присвячена 130-річчю від дня народження Євгена Коновальця.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу облради.

У роботі конференції беруть участь історики, фахівці, дослідники, міжнародні гості, вчені Інституту українознавства ім.І. Крип`якевича, депутати обласної ради.

Голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета представив учасникам заходу результати пошукових досліджень останків воїнів УПА, які проводить меморіально-пошуковий центр “Доля”.

«Пошуково-ексгумаційні дослідження наші фахівці здійснюють по усій Україні, але найбільше таких знахідок є на території Львівської, Тернопільської, Волинської та Рівненської областей. Багато поховань не віднайдено. Наше завдання – віднайти останки наших борців на незалежність, перепоховати їх і встановити пам’ятні місця, щоб наші прийдешні покоління знали і шанували наших героїв», – зазначив Святослав Шеремета.

Також в межах конференції відбулася презентація проєкту з історії України і Литви #EK_UA_LT полковник Євген Коновалець, який спільно реалізують Львівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут та Кадетського ліцею імені генерала Повіласа Плехавічюса (Литва).

Слід додати, що завдяки співпраці обласної ради з литовськими партнерами у місті Каунасі встановлено меморіальну дошку Євгену Коновальцю, який свого часу часто бував там і мав навіть литовське громадянство, щоб уберегтися від репресій.

На конференції планують обговорити такі тематики:

▪Євген Коновалець та його доба. Збройна боротьба ОУН і УПА: Регіональний та національний вимір

▪Роль постаті в добу визвольних змагань.

▪Історіографія Українського Визвольного Руху.

▪Боротьба народів Центрально-Східної Європи проти тоталітарних режимів.

▪Антропологічні дослідження УПА меморіально-пошукового центру “Доля”.

Організатори конференції: Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича, Національна Академія Наук України, Львівська обласна рада, облдержадміністрація, міська рада, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франкa, Центр незалежних історичних студій, Меморіально-пошуковий центр «Доля».

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Львівщині ветерани війни та члени їхніх сімей можуть отримати кошти на підтримку підприємницької діяльності (відео)

Після півторарічного проведення у зоні бойових дій Ігор продовжив працювати на підприємстві. Детальніша інформація про…

37 хв. тому

Американські євреї зреагували на крадіжку лісу в Брюховичах

Йдеться про 19,1 га унікальної лісової території, що між вулицями Ряснянська – Незалежності України у…

8 години тому

Мешканців Львівщини просять економити світло

Аварійні відключення стали необхідним кроком для збереження енергосистеми України — брифінг

21 годину тому

Момент замаху на Фіцо

Відео

21 годину тому