Новини

12 лютого християни відзначають важливе церковне свято – Собор трьох святителів

12 лютого відзначають празник Трьох Святих за Юліанським календарем.

День пам’яті трьох єрархів та вчителів Східної Церкви відзначають 12 лютого за Юліанським календарем. У народі цей празник називають ще «Трьох Святих»: св. Василія Великого, св. Григорія Богослова, св. Івана Золотоустого.

Історія свята Собор трьох святителів

В це соборне свято, присвячене пам’яті великих каппадокійців Василя Великого,Григорія Богослова і константинопольського патріарха Іоанна Златоуста, прийнято почитати вселенських вчителів, які формально завершили догмат про Святу Трійцю.

Історія встановлення свята відноситься до правління візантійського імператора Олексія I Комніна, коли в Константинополі йшли суперечки про першість кого-небудь з цих Отців церкви. Кожен з великих святителів здавався для його послідовників найкращим, від чого серед християн відбулися церковні чвари: одні називали себе василіанами, інші – григоріанами, треті – іоаннітами.

За церковним повір’ям, 1084 року митрополиту Євхаїтському Іоанну з’явилися разом три святителі і повеліли встановити загальний день святкування їхньої пам’яті, оголосивши, що вони рівні перед Богом.

З першої половини XII століття в грецьких богослужбових книгах з’являється служба трьом святителям. Самий ранній приклад – Статут константинопольського монастиря Пантократора (1136 рік), що містить правила освячення храму на свято “святих Василя, Богослова і Хризостома”.

Святителі Василій Великий, Григорій Богослов і Іоанн Золотоустий відомі як великі богослови і отці Церкви. Кожен святий являє собою приклад життя у Христі, приклад для всіх віруючих. Їхні вислови стали постулатом для багатьох віруючих.

Всі три святителі були блискуче освічені. Василь Великий і Григорій Богослов, освоївши всі знання, доступні в їхніх рідних містах, завершували освіту в Афінах, центрі класичної освіти. Тут святі друзі знали дві дороги: одна вела до храму Божого, інша – в училище. Ця дружба тривала все життя. Іоанн Златоуст вчився у кращого ритора епохи Ліванія; богослов’я він вивчав у Діодора, згодом знаменитого єпископа Тарсійского, і єпископа Мелетія. До всіх трьох застосовні слова з житія св. Василя: він вивчив кожну науку до такої досконалості, як ніби не вчився нічому іншому.

Традиції свята Собору трьох святителів

Це свято вважають не тільки пам’ятною датою, в яку прийнято згадувати трьох вселенських учителів, чиї праці стали натхненням для віруючих, а цитати – керівництвом до життя, але і приводом для того, щоб задуматися, а чи правильно ви виховуєте своїх дітей. У народі цей день називають Святом сімейної святості, так як всі три сім’ї святителів були дуже віруючими і виховали своїх дітей в любові і повазі до віри.

У цей день прийнято відвідувати церкву і віддавати молитви трьом святим.

Знахарі в цей день примиряють ворогів і зводять подружжя, які розійшлися. Для цього купують ікону трьох святих (Василя Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоуста). На стіл стелять нову скатертину, а на неї ставлять ікону. Запалюють три свічки і читають особливу змову на порозуміння і примирення ворогуючих.

Прийнято збиратися всією сім’єю після відвідин церкви, кликати в гості родичів. Після обіду варто провести розмову про Слово Боже і розповісти молодшим членам сім’ї історію трьох Святителів, про їхнє життя і про історію свята.

Що не можна робити в цей день

На трьох святителів не можна прясти, а тому називають цей день ще й “днем трьох святителів, що не прядуть”.

Не можна лаятися, лихословити і конфліктувати.

Не можна працювати на землі.

За матеріалами inlviv.in.ua.

 

Коментарі

Ольга Корнієнко

Share
Published by
Ольга Корнієнко

Recent Posts

На Львівщині судитимуть організовану групу

Незаконно відчужили землю, запроектовану під дорогу

9 години тому

На Львівщині лише 3,3% громад мають програми підтримки волонтерських організацій

Волонтери почали шукати нові шляхи, що дадуть змогу акумулювати допомогу для Збройних Сил України, і…

10 години тому

Які пільги можуть отримати ветерани при працевлаштуванні

Захисники й захисниці, які повертаються в цивільне життя та влаштовуються на роботу, мають перелік пільг,…

10 години тому

На Львівщині конфіскували землю у громадянина рф

Конфіскація земельних ділянок у громадянина рф – на Самбірщині прокуратура продовжує через суд повертати майно…

10 години тому