Ми переможемо

Країна вже переросла проблему плагіату Шкарлета, – Зеленський (ВІДЕО)

Під час онлайн-зустрічі зі студентами президент Володимир Зеленський заявив, що цінності в Україні змінилися через початок повномасштабної війни й проблема причетності міністра освіти й науки Сергія Шкарлета до плагіату – не є нагальною.

Про це пише Четверта студія з посиланням на УП.

“Але водночас ми бачимо, що в нас є корупція. Як ми можемо в країні дивитися в майбутнє, коли наш міністр освіти підозрюється в корупції, підозрюється в плагіаті і в дуже багатьох речах?”, – сказав студент.

“Дуже дякую вам за запитання! Я обожнюю нашу державу за те, що вона вільна, свободна, і може спілкуватися на будь-яку тему. Іноді приходить момент у житті, коли повинно бути розуміння, що головне, а що зайве, що головне, а що додаткове. У цьому – сенс життя, у цьому сенс України.

У ваших запитаннях я почув діалог, почув риторику, і не почув дорослих людей.

Я поясню: найгірше, що було в нашій державі – поїхало 24 числа (лютого – ред.), зламалось або не захотіло брати в руки зброю. Вибіжало. Якщо був депутатський мандат. Або навіть хтось, хто на дивані кричав, що “завтра війна і чому ми не йдемо – куди там треба – до Москви одразу!” І коли прийшли перші постріли – цих людей не стало. Вони вибігали, ховались за тим, що в них три дитини, ховались ще за деякими речами.

Від них усіх небезпека. У них і є слабкість. Слабкість породжує корупцію.

Багато з нас робили помилки раніше. Кожна людина робила помилки. Ця держава сьогодні і ця війна відреагувала на все те, що було раніше, і на те, що буде завтра.

Ми не можемо амністувати зрадництво, але великі помилки стали дрібними, тому що цінності інші. Цінності – життя, суверенітет, земля, Україна. Ось цінність!

Ви абсолютно праві, що є ті чи інші помилки. Є та чи інша корупція, напевно. Все змінилося. Гроші нікуди не йдуть, а тільки конкретно в армію і на медицину, на заробітні плати бюджетникам і на пенсії, і на стипендії, якщо є гроші.

Тому що країна подорослішала! Той, хто не подорослішає після цієї війни, і продовжить ті чи інші неправильні кроки – цих людей не буде! Ця держава і це суспільство пробачати не буде.

Про деякі речі… Вони зайві. Коли в дитини відірвало ноги, а їй розказують про якісь дрібниці.

Будьте прикладом майбутнього – не будьте прикладом минулого! Дуже дякую за ваше запитання!”, – сказав Зеленський.

Поруч із президентом під час онлайн-зустрічі зі студентами сидів особисто міністр освіти й науки Шкарлет.

Зеленський натякнув, що після війни суспільство самотужки дасть оцінки поведінці тим посадовця, які втекли, і ті, що залишилися.

Президент вважає, що з помилками політиків слід розбиратися після того, як незалежності й суверенітетові України не буде загрожувати зовнішня загроза.

Відеозапис відеозапис зустрічі Зеленського зі студентами українських вищих навчальних закладів:

У 2020 році перед голосуванням у Верховній Раді про призначення Шкарлета міністром спільнота Могилянки зверталась до народних депутатів не призначати його міністром освіти через виявлені ознаки плагіату в його наукових роботах.

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, яку очолював колишній очільник Могилянки Сергій Квіт, у жовтні 2020 року дало офіційний висновок, що в 4 публікаціях Шкарлета є плагіат – запозичення чужої роботи без вказування імені автора. Міністр натомість спрямував позов до суду на НАЗЯВО.

Із весни 2020 року до лютого 2022 року в Могилянці тривала низка виборів ректора, однак його не могли обрати через відсутність більшості голосів у другому турі, відповідно до законодавства. У лютому 2022 року після успішного обрання Квіта в п’ятому раунді виборів, Міністерство освіти й науки скасувало результати через порушення процедур і призначило повторний конкурс.

Представники студентського самоврядування оголосили безстроковий страйк, а частина університетської спільноти заявила, що в міністерства немає повноважень не визнавати результати виборів.

Після обурення з боку голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та зустрічі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля зі студентами, які вийшли на страйк, МОН скасувало наказ про оголошення повторного конкурсу щодо обрання президента Могилянки.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

На Закарпатті роми стали проти мобілізації

Стрілянина біля ТЦК

5 години тому

У Львові 65% пасажирів користуються ЛеоКарт

65% пасажирів міського громадського транспорту оплачують/реєструють свої поїздки картками ЛеоКарт – загальними, студентськими, учнівськими та…

9 години тому

Львів та Фрайбург розширюють співпрацю

обговорили нові проєкти

18 години тому

Синоптики застерігають про надзвичайну пожежну небезпеку на 4 – 6 травня

у Львівській громаді зафіксували уже 50 пожеж в екосистемах, з них 18 – великі, площа горіння яких…

18 години тому