Вибори-2020

Головна битва за Львів: найцікавіше – попереду

Десь місцеві вибори 2020 року добігають завершення, а десь наближаються до апогею. Не є виключенням і кампанія на Львівщині: картина по області вже зрозуміла, проте в обласному центрі вирішальна битва – попереду. Головна інтрига місцевих виборів на Львівщині – другий тур мерських виборів у Львові.

Хто стане першим очільником Львівської ОТГ – досі залишається невідомим, адже Андрія Садового  (“Самопоміч”) вперто підпирає його головний суперник – кандидат від “Європейської Солідарності” Олег Синютка. Які шанси та прогнози на другий тур у Львові та чи доведеться Садовому легко працювати четвертий термін, навіть якщо він переможе, досліджували журналісти Depo.Львів.

За підсумками першого туру виборів у другий тур мерських перегонів у Львові прогнозовано вийшли чинний міський голова Львова Андрій Садовий, який править містом 15 років і йде на четвертий термін, та його колишній перший заступник, багаторічний голова Львівської ОДА, а зараз – народний депутат Олег Синютка.

Хоча відрив між кандидатами прогнозувавався суттєвий, так не сталось: за підрахунками вже більше 90% бюлетенів, різниця становить лише 7%. Далі все залежатиме від того, як кожен з кандидатів буде мобілізувовувати свій електорат на участь у другому турі. Багато залежатиме від підтримки інших претендентів (а тут, за даними Depo.Львів, будуть дуже серйозні несподіванки), які балотувались у крісло очільника Львівської ОТГ, а також від думки самих львів’ян: чи виберуть “стабільність”, чи інше бачення розвитку міста Львова. Садовий, полюючи на голоси виборців інших кандидатів, вже зробив реверанс у бік “Голосу”. Привітав цю силу з гарним результатом і натякнув, що у нього з нею нема суттєвих розходжень.

Тим не менше, навіть якщо Садовому і вдасться залишитись у кріслі львівського градоначальника ще на п’ять років, працювати у раді Львівської ОТГ йому буде ой як нелегко. Більшості його партія “Самопоміч” уже не матиме, її рейтинг зараз суттєво нижчий за персональний рейтинг Садового, а політичні сили уже відверто говорять про створення коаліції проти Садового.

За результатами підрахунку 99,7% бюлетенів, у ЄС – 30,94%, “Самопоміч” – 19,57%, “Голос” – 8,92%, “ВАРТА” – 7%, “Свобода” – 6,78%. За попередніми даними, “Європейська солідарність” отримає 27 мандатів, “Самопоміч” – 17, “Голос” – 8, “ВАРТА” – 6 і “Свобода” – 6. Загалом у Львівській міській раді 64 депутати.

За підсумками виборів на Львівщині, у обласній раді також представники Садового будуть у меншості: коаліцію тут теж створюватимуть “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”, “Свобода”. Поки що у облраду проходить дев’ять партій. “Європейська Солідарність” – 30,6%, “Слуга Народу” – 9,58%, “Самопоміч” – 8,65%, “Батьківщина” – 7,47%, “Голос” – 6,6%, “Свобода” – 6%, “Народний рух” – 5,7%, “Українська Галицька Партія” – 5,6%, “За майбутнє” – 5,09%.

Львівська районна рада взагалі стала “темною конячкою” майже для усіх партій. Кандидати, які туди балотуються,  не вели активної виборчої кампанії, багато виборців не знали і не розуміли, що це за за рада і хто туди балотується, тож голосували за принципом знайомих прізвищ або ж так само, як до міста.

Загалом ця виборча кампанія на Львівщині характеризуються головною боротьбою за Львів. Саме тут розгортається основна політична боротьба між усіма основними політичними гравцями. А “Європейська Солідарність” перед першим туром навіть залучила до агітації важковаговиків всеукраїнської політики – Юрія Луценка, Михайла Забродського та інших. Протягом виборів чотири рази планувався приїзд до Львова п’ятого Президента України Петра Порошенка, але це завадив йому втілити у життя коронавірус. Тим не менше, два рази він таки до Львова приїхав.

І приїде ще не один раз перед другом туром мерських перегонів у Львові. Виборча кампанія на Львівщині закінчується, а у самому Львові лише набирає обертів. Найцікавіше у Львові – попереду.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

2 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

10 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

10 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

11 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

14 години тому