Коронавірус

COVID-19 може бути майже в три рази небезпечніший за грип, – дослідження

Рівень смертності серед госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 майже в три рази вищий, ніж серед хворих на грип.

Про це свідчать дані нового дослідження, яке опублікували в журналі Lancet Respiratory Medicine, повідомляє The Guardian, пише Четверта студія з посиланням на УП.

Дослідники порівняли дані із Франції 89 530 пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19 в березні і квітні 2020 року, з даними 45 819 пацієнтів, госпіталізованими з сезонним грипом в період з грудня 2018 року по кінець лютого 2019 року.

Близько 16,9% пацієнтів з COVID-19 померли в період дослідження – це було під час першої хвилі по всій Європі, коли у лікарів було мало методів лікування для тяжкохворих.

Для порівняння: смертність від грипу становила 5,8%.

Дослідники також виявили, що більше потребували інтенсивної терапії пацієнти з COVID-19 – 16,3 % в порівнянні з 10,8% при грипі.

Крім того, пацієнти з COVID-19, госпіталізовані у відділення інтенсивної терапії, залишалися там майже в два рази довше, ніж пацієнти з грипом. (15 днів в порівнянні з 8 днями).

Автори відзначають, що різницю в кількості госпіталізацій, (з COVID-19 в лікарні потрапило в два рази більше людей, ніж з грипом), частково можна пояснити існуючим імунітетом до грипу або через попереднє інфекування, або через вакцинацію.

Водночас дослідження також показало, що з COVID-19 госпіталізовано набагато менше дітей у віці до 18 років, ніж з грипом – 1,4% в порівнянні з 19,5%.

Проте більш висока внутрішньолікарняна смертність у молодих пацієнтів з COVID-19 може означати, що COVID-19 за своєю природою більш серйозний, ніж грип.

Незважаючи на те, що у дітей, здавалося, був нижчий ризик госпіталізації з COVID-19 (про що свідчить низька частота госпіталізацій з COVID-19 в порівнянні з сезонним грипом у пацієнтів молодше 18 років), внутрішньолікарняна смертність цих дітей була більш ніж в чотири рази вища, ніж у дітей, хворих на грип.

Кетрін Квантін, професорка університетської лікарні Діжона і Французького національного інституту охорони здоров’я, яка була серед керівників дослідження, сказала, що різниця в показниках смертності “особливо вражаюча”, враховуючи, що сезон грипу 2018/19 року у Франції був найбільш смертоносним за останні 5 років.

Тому варто зазначити, що така різниця в смертності не є результатом сезону грипу, який міг протікати легше, ніж зазвичай.

Одне із можливих пояснень більш високої смертності від COVID-19 може бути в тому, що раптовий наплив пацієнтів протягом короткого періоду часу створив велике навантаження на медичну систему, і лікарі були змушені віддавати пріоритет пацієнтам на основі клінічного статусу і прогнозу.

Ця гіпотеза підтверджується більш низькою частотою пеоходу у відділення інтенсивної терапії у пацієнтів старше 80 років з COVID-19, що сильно контрастує з більш високою смертністю у цих же пацієнтів.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

6 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

7 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

7 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

11 години тому