Галерея

У Львові відбувся вечірній марш «В добі немає часу для насильства»

Біля Оперного театру відбувся марш, який мав на меті привернути увагу до проблем насилля над жінками в публічному просторі. Марш розпочинає щорічну міжнародну кампанію “16 днів активізму проти гендернозумовленого насилля”, яка відбувається з 25 листопада до 10 грудня.

Про це пише Четверта студія з посиланням на організаторів.

Організували акцію активістки львівської організації “Феміністична майстерня”. До акції доєдналися й інші жіночі організації — Центр “Жіночі перспективи” та Асоціація жінок-юристок “ЮрФем”. Загалом акцію відвідали близько 90 людей.

Акція розпочалась о 18:30, учасниці рушили проспектом Свободи. Учасниці акції закликали перехожих та владу міста задуматись над причинами насилля над жінками у публічних та приватних просторах, і не покладати відповідальність за насилля на жертв насилля. Львів’янки виголошували гасла, закликаючи до створення безпечних умов для жінок у місті незалежно від часу доби: “Права людини у всі години”, “За безпечне місто для жінок”, “Безпека людини важлива для країни”. Також активістки підняли питання насильства не лише у публічному просторі, а й вдома: “Насильство в родині — не приклад дитині”.

У рамках акції відомі феміністки, правозахисниці та правозахисники Львова виголосили промови. Серед них Анастасія-Любов Панькевич з “Феміністичної майстерні”, Марта Чумало з “Жіночих перспектив”, Вікторія Карпа з “ЮрФем”, Володимир Бєглов з “American House”, соціологиня Альона Ляшева, феміністка Софі Потоцька та учасниця акції Софія.

“Ми, феміністки, закликаємо звернути увагу на тих, хто є авторами насилля та авторами страху, на культуру неповаги до жінки, яку спостерігаємо 24 години 7 днів на тиждень. Звернути увагу, а потім перемогти цю культуру, і збудувати натомість безпечне місто для всіх поколінь та гендерів.

Адже місто, що є безпечним для жінок, є також безпечним для дітей, для літніх людей та людей з інвалідністю, а також для всіх тих, кому жорстоко радили сидіти вдома і не висовуватись. Ми хочемо жити у такому місті. “

Анастасія-Любов Панькевич з “Феміністичної майстерні”

“Чому на камери, що спостерігають за нами, нібито забезпечуючи безпеку, ресурси є? Чому є ресурси для асфальтування шляхів для автівок? Чому є можливість віддавати забудовникам простори, де могла б бути поліклініка, школа чи громадський центр чи центр допомоги жертвам гендерованого насилля? І сьогодні ми вийшли, щоб сказати, що міській владі доведеться змінювати пріоритети. Права жінок мають бути пріоритетом в міському розвитку!”
Альона Ляшева, соціологиня

“Боротьба за свою власну безпеку і безпеку жінок стала ключовою в моїй діяльності. Ще з дитинства я чула, що гуляти вночі небезпечно, я вимушена була йти зі страхом додому. Я не хочу, щоб наступні покоління дівчаток росли і знали, що ніч – небезпечна.“

Софі Потоцька, феміністка

У текстах промов йшлося про проблеми, з якими стикаються жінки через непріорітетність “жіночого питання” в сучасній українській політиці та містобудуванні. На думку активісток, така ситуація склалася зокрема й через брак відсутність феміністичної оптики на всіх етапах прийняття рішень як у приватному житті людей, так і в адміністративних структурах.

Акція відбувається у Львові не вперше. Аналогічні марші відбувалися й в 2020, і в 2019 році за організації ГО “Феміністична майстерня”

У Львові відбувся вечірній марш «В добі немає часу для насильства»

У Львові відбувся вечірній марш «В добі немає часу для насильства»

У Львові відбувся вечірній марш «В добі немає часу для насильства»

У Львові відбувся вечірній марш «В добі немає часу для насильства»

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

5 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

5 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

6 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

9 години тому