Галерея

У Львові відбулась урочиста академія до 20-ліття візиту святого Папи Івана Павла ІІ в Україну (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні у Львівській міській раді відбулась урочиста академія до 20-ліття візиту святого Папи Івана Павла ІІ в Україну, зокрема до Львова. До події долучились керівники міста й області, науковці, священники, ченці та черниці, а також генеральна консулка Республіки Польща у Львові.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу ЛМР.

«Сьогодні тут зібралось гроно унікальних людей, адже ви з середини бачили це таїнство візиту до Львова Папи Римського Івана Павла ІІ. Кожен з тут присутніх відіграв унікальну, неповторну роль в цей час. Сьогодні буде мить, коли можна буде пригадати цю історію. Це історія нашого міста, історія нашої країни, яка дала поштовх до нових добрих змін», – сказав у вітальному слові Андрій Садовий, міський голова Львова.

Як зазначив Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський РКЦ в Україні, святий Іван Павло ІІ був першим – і поки єдиним Папою, який відвідав Україну.

«Коли у 2001 році святий Іван Павло ІІ приїхав в Україну, він був першим Папою, і поки що єдиним, який відвідав наш край. Це була визначна подія для нас. Це паломництво стало зміцненням і відновленням церкви. Тому радістю для нас є вшанування річниці його приїзду, різні заходи, урочисті академії, перейменування частини вулиць, встановлення пам’ятника. Але найголовніше, що ми не маємо бути байдужими до слів його мудрості.

У Львові відбулась урочиста академія до 20-ліття візиту святого Папи Івана Павла ІІ в Україну

У Львові відбулась урочиста академія до 20-ліття візиту святого Папи Івана Павла ІІ в Україну

У Львові відбулась урочиста академія до 20-ліття візиту святого Папи Івана Павла ІІ в Україну

У Львові відбулась урочиста академія до 20-ліття візиту святого Папи Івана Павла ІІ в Україну

Для церкви завжди були важливими слова «Тут і зараз». Також він звертався до нас, що християни обох народів повинні йти до Єдиного Отця, ведені одним Святим Духом, який є джерелом і засадою єдності. У цих словах ми знаходимо не лише послання, а й справжній заповіт, який ми повинні виконати.

Знаковим є також те, що перебуваючи у Львівській катедрі, звертаючись до Матері Божої Милостивої, він казав: «Нехай Її опіка завжди буде над цим містом, і над усією Україною». Ці слова – це також спадщина для нас після його паломництва», – розповів Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський РКЦ в Україні.

Настоятель Архикатедрального Собору святого Юра УГКЦ отець Роман Кравчик зауважив, що Понтифік залишив нам добрі і гарні цілі для нашого життя, адже він зумів кожного піднести на дусі і потішити.

«Владика Ігор (Возьняк) сказав, що сьогодні починається свято у Львові. Відсвяткуємо ж його належно, в пам’ять про святого Івана Павла ІІ, який залишив нам добрі і гарні цілі – молитви, любов і пошану до українського народу. Зуміймо це втілити у своє життя, як це скористав і показав нам прикладом святий Іван Павло ІІ. Приїхавши до України, він прихилив коліна, поцілував українську землю. Своєю молитвою і словом він кожного з нас обгорнув та потішив. Тоді 10 років було незалежності, ми були піднесені. Було багато перешкод, але з Божим благословенням ми гідно і належно прийняли святого Івана Павла ІІ і весь колектив, який був разом із ним із апостольської столиці. Бажаю усім гарно пережити, гарно відсвяткувати цей час. Дуже багато можна про цю подію розказувати – ті передчуття та ту готовність, в якій ми тоді перебували», – зазначив отець Роман Кравчик, настоятель Архикатедрального Собору святого Юра УГКЦ.

З вітальним словом виступила також генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевіч, яка наголосила, що Папа є духовним провідником для народів України і Польщі, тому побажала, щоб стосунки між народами зміцнювалися у взаємній повазі.

«Іван Павло ІІ був дуже великим польським патріотом, він любив свій край, але він також любив Україну і мешканців України. То був такий час, коли було зрозуміло, як сильно потрібна духовна допомога на цій землі. Думаю, що візит Івана Павла ІІ змінив Україну, змінив усіх нас. Я тоді була тут і не думала, що повернусь сюди по роботі. Іван Павло ІІ був і є патроном, він показує дорогу, якою мають йти наші народи Польщі та України. Хай у цій любові і взаємній повазі наші стосунки зміцнюються, а Іван Павло ІІ хай буде для нас духовник провідником», – сказала Еліза Дзвонкевіч, генеральна консулка Республіки Польща у Львові.

До слова, під час події також урочисто погасили тематичну поштову марку, а відтак, розпочався круглий стіл «Україна вітає Папу – 20 років опісля», й після нього відбудеться академічна сесія «Папа слов’янин і Україна». А вже о 15.30 год неподалік філософсько-богословського факультету УКУ (вул. Хуторівка, 35а) відбудеться урочисте найменування «проспекту Святого Івана Павла II» у Львові.

Перелік усіх заходів, які підготували у Львові до 20-ліття візиту папського візиту святого Івана Павла ІІ в Україну, доступний за посиланням.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Голова Держспецтрансслужби пояснив про рубежі оборони

Споруджувати укріплення в "мінус три поверхи" просто на кордоні неможливо, серйозна фортифікація йде далі

9 години тому

В Україні через співпрацю з Росією отримали понад 25 млн грн незаконного прибутку

Процесуальне керівництво в провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора, оперативний супровід — Служба безпеки України

9 години тому

Садовий хоче взяти мільярд гривень кредиту

На будівництво сміттєпереробного заводу

10 години тому

Садовий знову поїхав за кордон

Провідує дітей

11 години тому