Галерея

У ЛНУ ім. І. Франка запрацювали інноваційні лабораторії

Цьогоріч факультет електроніки та комп’ютерних технологій Львівського університету святкує своє 20-річчя. І хоча у порівнянні з іншими він достатньо молодий, проте сьогодні збирає навколо себе не лише кваліфікованих науковців-педагогів і активну молодь, що прагне розвиватися в ІТ-сфері та сучасній електроніці, а й чимало компаній-партнерів, кількість яких невпинно зростає у нашому місті.

Про це пише Четверта студія з посиланням на прес-службу університету.

Днями свої двері відкрив дослідницько-освітній хаб технологій штучного інтелекту AIT Research & Learning HUB. Цей проєкт вдалося втілити спільними зусиллями Університету, Львівської обласної військової (державної) адміністрації (ЛОВА) та за сприяння ІТ-компанії ELEKS. Особливістю цього приміщення є обладнання, яке дозволить молодим дослідникам набувати практичний досвід та розвиватися в напрямку технологій штучного інтелекту, долучаючись до проєктів і досліджень сфери.

Зазначимо, що на базі простору також планується проведення традиційних для університету  ІТ-подій: «Літньої школи AITSS» (Аrtificial intelligence technology summer school) та «Зимової школи DES» (Data Engineering and Security) – що за роки вже так полюбила молодь з усієї України.

Не менш важливою є ще одна колаборація Львівського університету, та компанії “SiTime”, котра спеціалізується на розробці напівпровідникових цифрових пристроїв часової синхронізації. Результатом такої доброї співпраці є відкриття іншого хабу – навчальної лабораторії “Сенсорної електроніки”.

На базі лабораторії  невдовзі запрацює “Гурток з Електроніки”, який дасть змогу зацікавленим студентам у позанавчальний час працювати над виконанням мініпроєктів як індивідуально, так і в командах. Також лабораторія стане в пригоді для майбутніх експериментальних досліджень наших молодих науковців у напрямках «Цифрової обробки сигналів», «Тестування електронних систем», «Електромеханічних систем автоматизації», «Сенсорної електроніки», «Сенсорних систем» тощо, адже її матеріально-технічна база включає таке новітнє цифрове обладнання, як: осцилографи, джерела живлення, генератори сигналів, мультиметри, частотоміри, логічні аналізатори, 3D-принтер та відповідну комп’ютерну техніку.

Варто додати, що молоді вчені факультету електроніки та комп’ютерних технологій Львівського університету, є, без сумніву, не лише гордістю навчального закладу, а й міста Львова. Зокрема йдеться про Маркіяна Кушлика, Ярослава Шпотюка, Богдана Павлика, які є удостоєні таких великих Державних нагород, як «Заслужений працівник освіти України», “Стипендія Кабінету Міністрів України” та “Премія Верховної Ради України” для молодих учених.

Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник, зазначає: “Під час війни ми всі беремо на себе додаткові зобов’язання з розумінням того, що ми повинні не просто говорити про проблеми, які існують, а зробити неможливе, для того, щоб навчально-науковий процес в університеті відповідав найкращим європейським стандартам. Свідченням того, що університет розвивається динамічно, є відкриття таких лабораторій, які водночас дають можливість і займатися наукою, і на основі сучасної науки здійснювати освітній процес. Таким чином наша молодь виявляє неабияке зацікавлення вчитися, адже ніщо так не додає мотивації, як реальна можливість працювати з високоякісним обладнанням та бачити результат своїх старань. І ми повинні робити все, аби цей запал до науки у студентів не згасав”.

Відкриття лабораторій – це ще один крок до великих успіхів університету в науково-технічних відкриттях. Щиро дякуємо компаніям ELEKS та “SiTime” за підтримку української освіти та ІТ-розвитку нашого міста. Саме вона в цей непростий час є важливим аспектом творення нового українського покоління, що готове працювати для нашої перемоги!

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

3 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

3 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

4 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

7 години тому