Галерея

На Прикарпатті стартував сезон рафтингу (ФОТО, ВІДЕО)

Сезон рафтингу розпочався на Прикарпатті. Сплавлятися гірськими річками приїжджають туристи з різних областей України. Наскільки безпечний рафтинг та який ще вид туризму розвинений у високогір’ях, дізнавалися журналісти Суспільного Карпати, пише Четверта студія.

Турист Андрій Данило сплавляється Чорним Черемошем. Під час цього сплаву хлопець перекинувся.

Андрій Данило каже, що коли був у воді, не панікував, а згадував, що потрібно робити в такому випадку. Хлопець спробував рафтинг вдруге і вважає його безпечним видом спорту, якщо сплавлятися разом з інструктором. До Дземброні Андрій приїхав зі Львова.

“Я один був на одиночній байдарці. Дві команди були на рафті, я плив між ними. Все було дуже класно, на одному з порогів я не побачив хвилю. Відповідно, вона мене перевернула, але я слухав інструктора Сергія, який мені збоку кричав, що потрібно робити. Одразу закинувся на спину. Течія мене трішки понесла, я схопився за каяк надувний, перекинувся, на нього виліз”, — розповідає хлопець.

Наступного тижня він планує сплавлятися іншою гірською річкою — Прутом. Каже, там, напевно, буде складніше.

Інструктор Сергій Гаталяк розказує, що потрібно робити, якщо перекинулися під час сплаву: “Ви перекинулися, падаєте на спину і пливете ногами вперед до течії. Не треба вставати. Головне — ноги підняли і пливете на спині, доки вас хтось не врятує. Але легенько підгрібаєте до берега або до рафта. Вставати ні за яких обставин не потрібно, тому що течія сильна і є каміння. Є глибина метр, а є каміння, валуни великі, і можна дуже побити ноги, руки”.

Рафтингісти, які сплавляються Чорним Черемошем, стартують із села Дземброня. Сплавляються вздовж по течії сім кілометрів. У селі Красник виходять на берег й автомобілями добираються до Дземброні, де за бажання повторюють сплав.

Сергій Гаталяк розповідає, що через високий рівень води, Чорний Черемош — єдина гірська річка в Україні, сплавлятися якою можливо ще й влітку.

Він каже, що туристи приїжджають сюди за екстримом: “Тут є свій драйв, є пороги, річка, швидка річка. Швидкість, пороги, є півметрові перепади”.

Львів’янин Олександр Костюченко розповідає, що попробував рафтинг вперше: “Ми просто приїхали компанією, вирішили спробувати. Сподобалося, прикольно. Трохи зимно, але нормально. Ми приїхали спуститись і назад, додому”.

На схилі річки Чорний Черемош з 2013 року розташований кемпінг. Окрім місця для намету, тут можна орендувати бунгало чи котедж.

Власники кемпінгу — туристи у минулому, які хотіли покращити інфраструктуру у цій місцевості.

“Єдиний недолік проживання тут — добирання, бо дорога, вона наче кожен рік покращується, але трохи створює неприємності. Комфортом ми можемо одномоментно забезпечити близько 50 людей. Влітку 50 людей живе в нас постійно”, — говорить співвласник кемпінгу Георгій Незбрицький.

Голова Зеленської громади Володимир Феркаляк розповідає, що рафтинг та зелений туризм — найбільш розвинені види туризму у високогірній громаді: “У квітні провели чемпіонат України з водного туризму. Близько ста туристів було. Це були команди з різних куточків України. Цим завідувала Федерація спортивного туризму України”.

На території Верховинського НПП прокладено вісім туристичних стежок. Пролягають вони через урочища, полонини, скелі, цілющі джерела та історичні місця і простягаються повз територію Румунії.

Протягом минулого року ці стежки відвідали 6 тисяч туристів. У 2019 році було 8 тисяч людей.

На Прикарпатті стартував сезон рафтингу
На Прикарпатті стартував сезон рафтингу
На Прикарпатті стартував сезон рафтингу
На Прикарпатті стартував сезон рафтингу
На Прикарпатті стартував сезон рафтингу
На Прикарпатті стартував сезон рафтингу

“Усі маршрути є одноденними і пішохідними. Оскільки це заповідна територія, заборонено проходити їх автомобільним транспортом. Дозволено гужовим транспортом, пішохідним і велотранспортом. Вони придатні абсолютно до такого проходження, є маловідомими і достатньо важкодоступними. Тому, щоб пройти цим маршрутом, треба бути готовим подолати і гори, і каміння”, — говорить фахівчиня з рекреації Верховинського НПП Мирослава Повар.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

5 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

5 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

5 години тому

Ворог дискредитує українську владу та зриває мобілізацію

ЦПД опублікував ІПСОшні тези, які вилізли напередодні набрання чинності «мобілізаційним законом»

6 години тому