Галерея

На Львівщині зацвіли поля із квітами (ФОТО, ВІДЕО)

Село Березець в Комарнівській громаді спеціалізується на вирощуванні фіалок триколірних. У народі їх називають братчики. Вирощують квіти у промислових масштабах – на продаж, у кожному дворі та на полях. Зараз там закінчується сезон – квіти викопують та продають. 

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне.

У селі Березець люди працюють на полях. Замість овочів на грядках місцеві мешканці висаджують квіти. Дмитро Бокало розповідає, що триколірні фіалки — квіти однорічні, тому щороку процес починають спочатку.

“Збирається насіння, висівається, потім воно, ніби капуста, розсада росте. Підростає трохи більша і потім садимо в грядки. Вже в серпні садимо через зиму як підсніжники – починає цвісти та і процес пішов”, — каже Дмитро Бокало.

Зараз сезон братчиків закінчується. Квіти збирають в один набір по декілька кольорів. Разом з Дмитром на полі працює його дружина Надія та 8-річний син подружжя Юрчик. На полі вони формують квіти у букети на продаж.

“Вирівнюємо квіточку, щоби не травмувати, і гарненько замотуємо. Залишаючи максимально землі, гарно, щоби квіточка не зів’яла, поки вона дійде до основного покупця. І гарненько струшуємо. Там, де була погана квіточка, то ми її обірвемо. І ставимо в такі коробки, в які вміщається таких купок — 20 штук. І вже потім такі готові коробки йдуть на продаж”, — каже мешканець села.

Вирощування братчиків у селі Березець має свою традицію. Насіння таких квітів у 50-х роках минулого століття завіз із Європи один із селян.

“Історія цих братчиків – її заснував наш сусід Степан Батора. Він був вивезений колись на пани от і привіз насіння братчиків. Спочатку вони помалу собі розсаджували, а потім людям, ділилися з людьми. І люди так собі розмножили квіти від них”, — каже мешканка села Ольга Лісна.

На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами
На Львівщині зацвіли поля із квітами

Аграрниками люди у Березці себе не вважають. Рідко їздять кудись продавати квіти через брак часу та можливостей. Частіше люди приїжджають до них і купують на місці. Їдуть зі Львова та й сусідніх областей і скуповують квіти гуртом. Оскільки село не має організованого продажу, кожен сам встановлює собі ціни.

“Приїжджають до нас і беруть по 12 гривень, ну є такі люди, аби продати же. Видите – зараз то вже здають по 25 гривень. Треба трохи ціну збивати тим бізнесменам. Вони що хочуть мати більше ніж я, що тут наробився”, — додає Дмитро Бокало.

А вже у Львові у магазинах їх можна купити по 15 гривень за одну квітку. Леся Бойчук розповідає, що минулого року частину вирощених квітів взагалі не змогли продати.

“Люди впали духом, перекопали майже всі квіти через те, що і погода не сприяла. І такий час був, що ніхто не приїжджав. Дощі падали і квітка була, але нікому було його все продавати по суті. І дуже багато людей переорали ті квіти”, — каже мешканка Березця.

До вирощування братчиків у селі повернуться вже наприкінці липня. Тоді збиратимуть насіння із найкращих кущиків, які спеціально обирають серед усього врожаю.

Коментарі

Олег Довганик

Recent Posts

Керівник фракції Порошенка у Львові вляпався у скандал

Заявив, що Нацгвардія не воює

13 години тому

Як виглядає Вовчанськ

Місто, як повідомляє один із поліцейських, що знаходяться там, знаходиться під постійним вогнем противника

14 години тому

В Україні розпочався протест далекобійників

Через закон про мобілізацію

14 години тому