Галерея

Львівська астрономічна обсерваторія відзначає 250 років (ФОТО, ВІДЕО)

Одна із найстаріших обсерваторій Європи, що розташована у Львові, відзначає 250 років із дня заснування. Свою історію вона веде із часу спорудження у Львові першої астрономічної башти на вулиці Театральній. Зараз – це науково-дослідна установа Франкового університету.

Про це пише Четверта студія з посиланням на Суспільне

Вивчають небо львівські астрономи із двох центрів – один із них розташований на території фізичного факультету університету Франка. На його даху розташований сторічний телескоп. Він досі працює.

“Телескопу майже 100 років. Оптика фірми “Zeiss” в ідеальному стані, виконує повністю свої функції. І механічний привід – так само такого віку. Привід призначений для обертання телескопа, згідно з обертанням небесної сфери”, — каже керівник відділу технічного обслуговування обсерваторії Ігор Підстригач.

В обсерваторії є вертикальний сонячний телескоп. Його розмір сягає висоти багатоповерхового будинку.

“Саме тут позаду мене купол вертикального сонячного телескопа. Це перший вертикальний сонячний телескоп на теренах, принаймні, західної частини колишнього СРСР. І лише пізніше такі телескопи були створені і в інших обсерваторіях. От він займає майже три поверхи. Тобто зверху – це тільки остання група дзеркал”, — каже директор астрономічної обсерваторії Богдан Новосядлий.

Також там вчать студентів та проводять дослідження. Але основну дослідницьку роботу проводять у другій частині астрономічної обсерваторії, що розташована неподалік від Львова — в Брюховичах. На території обсерваторії є техніка, яка дозволяє спостерігати не лише за зорями, але й за штучними супутниками Землі.

“Ось цей телескоп для спостереження за найближчими об’єктами космічними – за штучними супутниками Землі. І фактично він вже більш сучасний, з 90-х років, і він є повністю автоматизований, з комп’ютерним управлінням”, — каже провідний інженер астрономічної обсерваторії Андрій Білінський.

Здебільшого усі спостереження дослідники проводять вночі.

Львівська астрономічна обсерваторія відзначає 250 років
Львівська астрономічна обсерваторія відзначає 250 років
Львівська астрономічна обсерваторія відзначає 250 років
Львівська астрономічна обсерваторія відзначає 250 років

“Астрономія в мене завжди асоціювалася з романтикою, як правило, це є нічні спостереження. За виключенням спостережень за сонцем, які ведуться вдень. Астрономія зараз — це модно і сучасно. Дослідження далеких галактик чи квазарів дають результати в фундаментальній науці”, — додає Андрій Білінський.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик

Recent Posts

У Львові пʼяний водій мопеда без документів вчинив ДТП

Чоловік погодився пройти перевірку за допомогою алкотестеру Драгер. Результат — 1,66 проміле, що у понад…

2 години тому

Родини загиблих бійців 24 ОМБр імені короля Данила отримали ордени «Хрест Героя»

В Гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла відбулась молитва за захисниками, які загинули під…

9 години тому