Галерея

60 тонн опалого листя зібрали у Львові для компостування (ФОТО, ВІДЕО)

60 тонн опалого листя зібрали у Львові для компостування. Усе листя, яке збирають комунальники на вулицях, скверах і парках, везуть на станцію компостування.

Про це Суспільному розповіла директорка міського департаменту з питань поводження з відходами Оксана Кошак, пише Четверта студія.

Також містян, які мають присадибні ділянки, просять вивозити листя на переробку. Це вже другий рік у місті листя не везуть на полігони, а на компостувальну станцію, що на вулиці Пластовій, 13. Там його змішують з щепою та харчовими відходами та роблять компост – добрива для рослин та дерев. Минулого року там переробили близько двох тисяч тонн листя.

Ігор Колодій працює двірником. Каже, сезон опадання листя тільки розпочався, а його уже збирає по кілька мішків. Якщо раніше листя забирали разом з сміттям, то зараз його везуть на переробку.

60 тонн опалого листя зібрали у Львові для компостування

60 тонн опалого листя зібрали у Львові для компостування

“Ми організували так роботу. Оскільки листя інтенсивно ще не падає. Значить кожен з двірників має кульки, ми прибираємо листя складаємо в кульочки, складаємо біля будинків і один раз в тиждень в нас є машина, яка вивозить на Пластову, 13”, – каже директор комунального підприємства “Балатон – 409” Андрій Муравський.

Усе опале листя привозять на муніципальну станцію компостування, що на вул. Пластовій, 13. Там його, а ще садові та харчові відходи – переробляють у компост.

“Листя – це сировина для утворення добрива, утворення компосту. Листя змішується з харчовими відходами, яке збирається населенням, бізнесом і два місяці працює у буртах, його постійно перемішують і певні бактерії вприскують в ті бурти. І через два місяці утворюється компост”, – пояснює начальниця відділу організації роздільного збору органіки Ірина Шевченко.

Минулого року на цій станції зібрали майже дві тисячі тонн опалого листя, яке переробили у добриво.

“Все листя, яке в місті опаде за осінній період, має бути зібране і перероблена на компостування. І це приблизно десь 10 тисяч тонн листя продукується в рік. Ви ще пам’ятаєте часи, коли намагалися десь спалювати це листя і це шкодило довкіллю, потім збирали це листя десь в рови і воно там перегнивало, а сьогодні є компостувальна станція і є можливість повністю його переробити”, – розповідає директорка міського департаменту з питань поводження з відходами Оксана Кошак.

Окрім комунальних служб, на переробку можуть привозити листя і львів’яни, які мають присадибні ділянки. Його тут безкоштовно приймають і переробляють в компостне добриво.

Коментарі

Олег Довганик

Share
Published by
Олег Довганик
Tags: листя

Recent Posts

Скандальна кума Садового заробила майже 100 тисяч гривень

Садовий у квітні преміював Свистун на майже 60 тисяч гривень

2 години тому

Садовий планує взяти позику на 840 мільйонів гривень для переробки сміття

На сайті Львівської міськради підготували та оприлюднили проєкт ухвали про здійснення запозичення до бюджету Львівської…

10 години тому

У Львові просять встановити пам’ятник Шухевичу

Військові звернулись до Садового

10 години тому

У Львові депутати стали на захист академії сухопутних військ

Звернулись всі разом, щоб ми не плутали інцидент між двома фізичними особами, який відбувався, слідча…

11 години тому

Водій маршрутки у Львові розпилив газовий балончик у обличчя чоловіку

Залізничний районний суд визнав винним водія Львівського комунального підприємства АТП-1 в умисному тілесному ушкодженні

14 години тому