Путін розуміє реальну загрозу у зв’язку з створенням помісної церкви

14 Грудня, 2018 176
Передусім отримання томосу і як наслідок – створення Єдиної помісної церкви в Україні є прямою загрозою передусім для впливів Кремля. Такий висновок можна зробити з синхронної істеричної реакції усіх пропутінських речників – як в самій Росії так і в їхніх сателітів в Україні. Причому, чим ближче дата проведення об’єднавчого собору, тим панічніша ця реакція.

Взагалі комічна ситуація: учора стало відомо про лист глави РПЦ Кирила до генсекретаря ООН Антоніу Гутерріша, генсекретаря ОБСЄ Томаса Гремінгена, а також президента Франції та канцлера ФРН з проханням недопустити створення помісної церкви.

В Україні ж кремлівський режим задіяв усі без виключення ресурси – і нардепів (причому з різних фракцій, в тому числі – з Самопомочі), і кліриків так званої УПЦ МП (а насправді – філіалу тієї ж РПЦ ) і ручних «експертів».

Такі безпрецедентні зусилля Кремля очевидно свідчать про те, що Путін розуміє реальну загрозу у зв’язку з створенням помісної церкви.

З іншого боку, зрозуміле бажання і Константинополя, і української влади і духовенства провести об’єднавчий собор ще ДО виборів Президента в Україні. Адже послідовна позиція чинної влади, перш за все Президента стала рушійною силою, щоб запустити цей процес. Відтак, за будь-якої іншої конфігурації влади а також – іншого Президента (і це об’єктивно) цей процес не мав би шансів на успіх.

Коментарі