«Поза межами…» – колір

Культура 30 Листопада, 2017 425

У Музеї історії релігії ствердив  живописець Ігор Бадяк

“Поза межами кольору” знайти… колір. Однак уже не як барву, накладену на площину, а – передовсім і майже виключно – як носія сильного  емоційного навантаження . Саме такою є виставка живопису Ігоря Бадяка, що відкрилася у Львівському музеї історії релігії і куди увійшли роботи, створені упродовж останніх двох років.

Як зауважив на відкритті виставки мистецтвознавець Ярослав Кравченко, чомусь хибно вважається, що мистецтво, як правило,  має розповідати  про те, що бачив і що робив художник. Але це не завжди так. Воно, напевно, мало би передавати, що відчув художник, яку гаму емоцій пережив  Відтак нагнітання сюжетності чи ідеологічних смислів – це не про живопис Ігоря  Бадяка. Колір цього митця не намагається щось пояснювати ( та й, зрештою, не зобов’язаний), а дає передовсім відчуття. І хай це абстрактні кольорові плями, але вони організовані певним емоційним ладом.

“Колись Василь Кандінський зауважував, що синій колір, для прикладу,  найповніше відображає гаму людських почуттів, — сказав Ярослав Кравченко. – І що цікаво, «розтяжка» синього в роботах Ігоря Бадяка цілком різна. А відповідно, різними є його настроєві нюанси. З огляду, що знаємо цього митця насамперед як монументаліста, такі його колористичні захоплення надають його особистості не тільки певного об’єму, а й інтриги”.

Пересічні відвідувачі мистецьких виставок про Ігоря Бадяка знають насправді не дуже багато. Попри те, що цей художник – один із перших випускників кафедри монументального живопису Львівської національної академії мистецтв – усі ці роки дуже енергійно та плідно працював. Зокрема, у техніках мозаїки, вітражу та настінного розпису. Приміром вітражі Ігоря Бадяка прикрашають церкву святого Миколая у Вроцлаві, приміщення Музею грошей Національного банку у Києві, Музей АР Деко у Москві тощо. А в березні наступного року викінчені мозаїки його авторства можна буде побачити у монастирі св. Онуфрія у Львові.  Але художник практично 20 років у рідному місті майже не виставлявся. Перша його персональна за цей час виставка відбулася тільки минулого року – у галереї “Зелена канапа”.

“Але я усе ж малював, – сказав Ігор Бадяк на відкритті “Поза межами кольору”. – І для мене це не просто ще одна експозиція, а моє аналітичне дослідження у сфері живопису. Про фактуру, гру світла і тіні, та що найголовніше – сам колір”.

А вже в розмові з 4studio додав: “Живопис насправді – це дуже відповідальна річ, яка в жодному разі не може бути заняттям вихідного дня. Мені здається, це мистецтво вимагає від творця максимальної відданості. Якщо хочете – навіть  його життя. Принаймні, в мене це так виходить…”.

Виставка триватиме до 20 грудня.

Фото Ярини Коваль

Коментарі

Позначки: , ,