Музей Михайла Грушевського у Львові готується до ювілею

Культура 16 Травня, 2018 229

Сьогодні у Львівській ОДА відбувся брифінг щодо відзначення 20-ліття Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові за участі директора департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослави Туркало, директора Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Марії Магунь, вченого секретаря музею Софії Легін.

«18 травня весь світ відзначає Міжнародний день музеїв і так склалося, що ми у Львові маємо одну з найбільших по кількості музейних установ на території України і цим дуже пишаємося. І кожен музей буде мати свою унікальну програму, свої родзинки, які будуть представляти, щоб привернути увагу до себе та залучити якомога більше відвідувачів. Але є ще одна дуже гарна, емоційна та цікава подія, що буде відбуватися на Львівщині — це 20 років єдиного самостійному музею Михайла Грушевського в Україні, який є в нас у Львові — Державному меморіальному музею Михайла Грушевського, що розташований на вулиці Івана Франка. Музей молодий, але він щоразу пропонує дуже цікаві речі, для того щоб приходячи туди можна було змістовно, гарно та комфортно провести час. Маємо дуже теплі відгуки про відвідування, бо, насправді туди приходиш, як до Дому Грушевських і це правильне виховання нашої учнівської молоді та дуже правильних підхід до дітей з метою популяризації нашої історії та культури” – сказала директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослава Туркало.

Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослава Туркало

Директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА Мирослава Туркало

Директор Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Марія Магунь коротко розповіла історію створення музею та формування його фондової колекції.

“Музей Михайла Грушевського у Львові справді радіє, що за плечима є уже шлях у 20 літ. І всі ці роки це був час і напруженої праці, і успіхів, і невдач, і сподівань, і серйозних планів на майбутнє, які ми намагаємося реалізувати. І сьогодні, окреслюючи оцю дорогу у 20 літ, хочеться сказати, що поруч з нами були ті, хто надихали, хто стимулювали до праці, до відкриттів і серйозної мандрівки тією дорогою, яка веде в країну грушевськіану куди ми прийшли не просто і не одразу. Серед наших досліджень, наукових відкриттів є речі, які, направду, не були відомі широкому колу грушевськознавців та стали основою для наших музейних видань” – поділилася Марія Магунь.

Директор Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Марія Магунь

Директор Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Марія Магунь

Вчений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Софія Легін зосередилася на програмі святкових заходів до 20-тиріччя музею. З нагоди ювілею програма святкувань розтягнеться на три дні і зачепить усіх від друзів музейників зі всієї країни до звичайних українських родин, котрі зможуть завітати в неділю, 20 травня,  на музейний  фестиваль “Свято в президентському саду”

Вчений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Софія Легін

Вчений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові Софія Легін

“Оскільки нам 20 років, то святкування ми вирішили провести у три дні. Розпочнемо ми 18 травня у Міжнародний день музеї такою солідною науковою подією, якої у Львові ще, напевно не було – це буде Форум Музейних Інновацій, що проходитиме під темою, яку цьогоріч затвердив ІСОМ для Міжнародного дня музеїв – “Музеї в мережі: нові методи, нові відвідувачі”. На форум приїдуть лектори з усієї України та з-за кордом, щоб обговорити нові методи, нові дослідження та нові форми роботі музеї.
19 травня — у другий день святкування відбудуться офіційні урочистості, під час яких друзі та прихильники привітають музей. Відбудеться відкриття трьох виставок на яких можна буде побачити родзинки із фондової збірки музеїв, музейний вернісаж. А також будуть сюрпризи для тих, хто відвідає у цей день музей. Зокрема, презентація туристичної марки музею та видання акварельних робіт художниці Тетяни Казанцевої, на яких зображено музей.

Музей Михайла Грушевського у Львові

Музей Михайла Грушевського у Львові

20 травня — ми вперше будемо проводити на території музею фестиваль. Назвали ми його “Свято в Президентському саду”, оскільки на території музею ростуть яблуні посаджені президентами Центрально-Східної Європи під час саміту у 1999 р. На фестивалі будуть присутні майстри народної творчості, котрі покажуть свої роботи та проведуть майстер-класи. І все це буде відбуватися по-родинному, можна буде прийти всією сім’єю. Захід буде проводитися в лайтовому форматі, тож можна буде прийти та з 13 до 19 год., відпочити, побачити щось цікаве та насолодитися виступами львівських естрадних виконавців та хорових колективів з Полщі, Білорусі та України” – розповіла Софія Легін.

Детальніше з програмою святкувань можна ознайомитися на офіційному сайті Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові.

Коментарі

Позначки: ,