Львів підкорює вокальний Брюсель. Далі – буде! (ВІДЕО)

Культура 14 Травня, 2018 151
Юрій Гадзецький на «The Queen Elisabeth Competition» у Брюселі

Юрій Гадзецький на «The Queen Elisabeth Competition» у Брюселі

Вчора стало відомо, що в цьогорічному конкурсі «VOICE 2018» в рамках одного з найпрестижніших світових митецьких змагань «The Queen Elisabeth Competition» у Брюселі львів’янин Юрій Гадзецький виборов звання дипломанта (unranked laureat).

Про це повідомляє ІВ “Фотографії старого Львова“.

Випускник класу класичної гітари Оброшинської музичної школи, Юрій Гадзецький вступив до Львівського музичного коледжу (тоді – Львівського державного музичного училища) ім. С. Людкевича на теоретичний відділ. Тут і почалось його захоплення вокалом, тому вже на 4 курсі він паралельно навчався на першому підготовчому курсі вокального факультету у Львівській національній музичній академії ім. Лисенка. Тоді ж почалось активне концертне життя з чоловічою вокальною формацією La VIVo, і перші конкурсні успіхи (Grand-prix на конкурсі камерних ансамблів «ХХІ століття» у Ворзелі).

З цим колективом, вже навчаючись в музичній академії, Юрко чимало гастролював у Львові, в Україні та за кордоном, як соліст та автор аранжувань.

До музичної академії Юрій Гадзецький вступив вже як вокаліст, навчаючись у класах колишнього соліста Вашингтонської опери Степана П’ятничка та Народного артиста України Петра Ончула.

З 2012 року колектив La VIVo співпрацював з міжнародною громадською організацією «Культурно-дослідницький центр України та Китаю «Ланьхва». Гурт був почесним гостем та володарем премії «За мир і дружбу» XII міжнародного хорового фестивалю-конкурсу у м. Пекін та здобув «Приз глядацьких симпатій» на XV міжнародному фестивалі мистецтв у м. Шанхай, брав участь у телезйомках новорічних концертів у Пекіні, Шиньяні та у провінції Хибей, а також до Дня Соборності України виступив у посольстві України у Пекіні.

Водночас студент був солістом «A cappella Leopolis» та Барокової капели ЛНМА ім. М. Лисенка під орудою Людмили Капустіної: виконував сольні партії в ораторії «Ізраіль в Єгипті» Г. Ф. Генделя (Польща, м. Бялисток), з ними брав участь у запису диску «Творчий спадок Віленської школи» (сольні партії: «Месі» І. Зейфріда (учня Л. Бетховена); «Літанії» Ф. Шеверовського; «Органній Літургії» Невідомого автора, низці партесних концертів. Співпрацював з такими славетними дослідниками і виконавцями барокової музики як Пол Есвуд і Анґеліка Мотс, Марек Топоровський, Томек Слюсарчик, Петро Бенович та Назар Кожухар.

В консерваторські роки Юрій Гадзецький виступав як соліст з Симфонічним оркестром Львівської філармонії, а у 2015 році дебютував в головній ролі в оперному проекті «Дон Жуан» В. А. Моцарта у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

Від 2016 року Юрій Гадзецький став солістом Київського національного театру оперети; у 2017 році брав участь у тренувальній програмі для молодих талантів «Академії опери» Великого Театру (Польська національна опера) у Варшаві під орудою солістки Варшавської опери Ольги Пасічник.

У цьогорічному конкурсі «VOICE 2018» в рамках одного з найпрестижніших світових митецьких змагань «The Queen Elisabeth Competition» у Брюселі вперше за всю історію існування конкурсу вокалістів (1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2011, 2014, 2018) у фінал вийшло два українські виконавці: крім нашого львів’янина Юрка дипломантом став соліст Київської опери Данило Матвієнко. Юркові вдалося на першому турі ще й заспівати український твір – «Ой на горі роман цвіте», автором якого є багатолітній соліст Львівського оперного театру, професор і декан вокального факультету музичної академії Ігор Кушплер.

Виступ у першому турі

В програму другого туру запропоновані ним українські твори не взяли, надали перевагу європейській програмі – здебільшого франкомовній… У відповідь на привітання друзів Юрко відповів просто: «Дякую, було круто! Йду працювати далі». Впевнена – далі буде!

Роксоляна ГАВАЛЮК

Коментарі