Новий уряд не передбачає наявності Міністерства аграрної політики та продовольства України

Економіка 30 Серпня, 2019 198

Ілюстрація: "Всеукраїнська аграрна рада"

Можлива загроза національним інтересам через швидке впровадження земельної реформи

Новий уряд не передбачає наявності Міністерства аграрної політики та продовольства України. Це сигнал, що стаємо на шлях, де напрямок руху обрали без нас. Можлива загроза національним інтересам України через швидке впровадження земельної реформи, відкриття ринку землі.

Про це йдеться у дописі Наталії Табінської у ФБ.

Вона також закликає «всі громадські організації, які вважають себе захисниками української землі та малого і середнього виробника сільськогосподарської продукції не допустити знецінення та не залишати поза увагою галузь та болючі питання фермерства. Не втрачати пильності та стояти на захисті цих інтересів».

«Нас справді чекають зміни, і не лише аграріїв, а нас всіх. Новий уряд не передбачає наявності Міністерства аграрної політики та продовольства України. Це сигнал, що стаємо на шлях, де напрямок руху обрали без нас. Можна і потрібно було критикувати існуючу інституцію Мін АПП, і я теж не у всьому була прихильницею бюрократичних процесів Міністерства, а особливо зайвої «надутості», необґрунтованої «значимості», необєктивної статистики і тд. Проте є дещо важливіше, що сьогодні зачепило мене: аграрна країна з понад 42 млн га с/г земель , 4 млн особистих селянських господарств, які обробляють 6,1 млн га земель, 45 тис фермерських господарств, які лише почали відчувати увагу до себе зі сторони держави, залишаються поза інтересами. Протягом останніх років чи не вперше за історію України держава звернула увагу не на «тонни та гектари» , а саме на тих, хто реально забезпечує продовольчу безпеку України, годує нас з вами, адже саме такі ОСГ, сімейні та фермерські господарства забезпечують нас понад 97% картоплею, 89% – овочами з відкритого ґрунту, 63% – овочами закритого ґрунту, 90% – продовольчими баштанними культурами, 84% – плодово-ягідними культурами, 80% – молоком, 75% – м’ясом ВРХ, 59% – м’ясом свиней, 94% – м’ясом овець. А що чекає у випадку не підтримки та будь якої не уваги до цієї категорії – подальший спад самозайнятості на селі, спад виробництва с/г продукції вищевказаних галузей , і розвиток країни лише в одному напрямку – Україна як сировинний придаток світу завдяки ефективному провадженню своєї діяльності агрохолдингами. Чи не цього чекає від нас Європа та світ, а на противагу бачить в нас 40 мільйонів споживачів імпорних продуктів їх галузей переробки.

А ще вбачаю загрозу НАЦІОНАЛЬНИМ ІНТЕРЕСАМ УКРАЇНИ через вже озвучене швидке впровадження земельної реформи, відкриття ринку землі. І тепер вже точно без врахування інтересів категорії малих та середніх сільськогосподарських виробників, бо поки асоціації галузі будуть обговорювати втрату міністерства , поки буде відбуватись реорганізація і щось вибудовуватиметься нове – земельна реформа впроваджуватиметься без нас.

Закликаю всі громадські організації, які вважають себе захисниками української землі та малого і середнього виробника сільськогосподарської продукції не допустити знецінення та не залишати поза увагою галузь та болючі питання фермерства. Не втрачати пильності та стояти на захисті цих інтересів.

Я дуже хочу помилитись, і визнати вже в найкоротший час, що мої побоювання не справдились…»,- йдеться у дописі Наталії Табінської у ФБ.

 

Коментарі

Позначки: , , ,