Зміни до Конституції потрібно передавати до Венеційської комісії і обговорити з представниками громадськості, – Климпуш-Цинцадзе

Новини 03 Вересня, 2019 53
Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: Прямий.

Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом розглянув законопроекти про внесення змін до Конституції України та пропонує направити всі ці документи до Венеційської комісії для отримання висновку.

Про це повідомила депутат фракції політичної партії “Європейська Солідарність”, голова комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України з Європейським союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе під час обговорення проекту закону про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії, повідомляє телеканал “Прямий”.

“Щодо всіх законів про внесення змін до Конституції, комітет з питань інтеграції України до Європейського Союзу, беручи до уваги, що положення проектів всіх цих законів стосуються демократичних принципів, верховенства праві і функціонування демократичних інституцій в державі, ми як комітет ухвалили рішення і вважаємо за доцільне звернутися до Європейської комісії за демократію через право – Венеційської комісії щодо отримання висновку про відповідність проекту закону європейським стандартам та цінностям”, – повідомила голова комітету.

Також парламентар закликала провести комітетські слухання по цим проектам із залученням громадськості, адже зміни до Конституції є питанням, яке стосується всієї країни.

“А також, виходячи з того, що ці проекти не пройшли широкого обговорення серед населення, серед різних груп, інтереси яких зачіпають ці законопроекти, оскільки не було створено конституційної комісії, яка б могла ініціювати таки зміни після ґрунтовного обговорення, ми вважаємо і ми ініціюємо спільні слухання.

Звертаємось до комітету з питань правової політики, що спільні слухання двох комітетів повинні бути проведені із широким залученням і громадськості, і міжнародних експертів. Ми сподіваємося, що колеги з іншого комітету підуть нам на зустріч, розуміючи вагомість пропонованих президентом України змін”, – підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Коментарі

Позначки: , ,