Жителям Рудно заборонили вживати воду з кранів і криниць

Новини 12 Липня, 2019 1 057

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Фахівці попереджають про небезпеку вживання неякісної води

Фахівці Держпродспоживслужби встановили, що питна вода у смт Рудно не відповідає гігієнічним вимогам.

Як повідомили у ГУ Держпродспоживслужби України, господарську діяльність у сфері централізованого водопостачання в смт. Рудно здійснює КП «Теребля». Під час проведення Львівським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області позапланового заходу державного нагляду  КП «Теребля», встановлено, що вода, що подається споживачам смт. Рудно із локального підземного водозабору смт. Рудно є не придатною для питних  потреб, оскільки при проведенні досліджень стану води з розвідної мережі та локального водозабору КП «Теребля» встановлена не відповідність води за вмістом нітратів та бактеріологічних забруднень із свердловин санітарним вимогам.

Враховуючи значимість даної ситуації, орган місцевого самоврядування зобов’язаний забезпечити жителів населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм і державного стандарту.

Крім цього, незадовільна якість води виявлена і в процесі досліджень води  в індивідуальних криницях мешканців селища. Так, за результатами лабораторних досліджень води індивідуальних криниць встановлено, що досліджений вміст нітратів у 40% криниць перевищує допустиму норму. Дослідженнями також визначено, що криничні води індивідуальних криниць мають і  бактеріальне забруднення: виявлено загальні колі форми, ентерококи, E.coli.

Відповідно до проведеного моніторингу води із джерела, що розташовано за адресою: смт. Рудно, вул.Мазепи встановлено факт невідповідності вимогам санітарних норм води з природних джерел, що свідчить про відсутність належного їх утримання, очищення та дезінфекції

«Таким чином, на сьогоднішній день в смт. Рудно практично відсутня доброякісна вода згідно санітарних вимог. Використання води, яка згідно лабораторних досліджень не відповідає вимогам санітарних норм і правил може спричинити виникнення інфекційної захворюваності та харчових отруєнь серед населення та гостей міста», – зазначається у повідомленні.

Нітрати — це солі азотної кислоти. Нітрати потрапляють у воду з атмосферними опадами, що поглинають оксиди азоту, який утворюється при атмосферних електричних розрядах, з промисловими та господарсько-побутовими стічними водами, стоками з сільськогосподарських угідь і зі стоками води зі зрошуваних полів, на яких застосовують азотні добрива. Нітрати характеризуються досить широким спектром токсичної дії. Дана ситуація може стати причиною виникнення водно – нітратної метгемоглобінемії серед населення.

Рудно — селище міського типу, у Львівській області, підпорядковане Львівській міськраді та входить до складу Залізничного району Львова.

Коментарі

Позначки: , ,