Жительку Львівщини без її згоди призначили головою ДВК

Новини 18 Березня, 2019 169

Ілюстрація: vsapravda.info

Жительку міста Червоноград на Львівщині,  без її згоди призначили головою дільничної виборчої комісії за поданням кандидата на пост Президента Юрія Бойка.

Про це повідомили у представництві ГМ ОПОРА у Львівській області.

Як повідомила Наталія Дячук, яку без її згоди призначили головою ДВК,  спостерігачам ОПОРИ, 13 березня їй зателефонував член окружної виборчої комісії №124 (з центром у місті Сокаль) та повідомив, що Дячук очолюватиме дільничну виборчу комісію №461822 (місто Червоноград, Сокальського району).

«Подзвонили мені  і сказали, що я голова ДВК. Я була дуже здивована, бо не давала згоди, ні письмової, ні усної, —  розповіла Наталія Дячук. — Особа, яка телефонувала не представилась, лише сказала, що вона є членом окружної комісії. Я запитала, від якого кандидата мене призначено головою — відповіли, що від Бойка. На уточнююче питання, хто робив подання, отримала відповідь: «Звичайно, що ваша партія!». Але я до жодної партії не належу. Звісно ж, я відмовилась бути головою комісії. Тоді ця особа попросила провести засідання комісії інакше розформують дільницю. Я сказала, що не буду цього робити».

Жінка також розповіла, що телефонувала до заступника голови комісії: «Він досить різко відповів: «Які претензії? Ви написали заяву!» Коли я сказала, що ніяку заяву не писала, він сказав, що значить треба перевірити. Але до сьогодні (розмова відбувалась 15 березня – авт.) зі мною ніхто не зв’язувався».

За словами Дячук, пізніше до неї телефонували інші члени ОВК №124 та заспокоювали, мовляв, скоро у комісії її замінять.

Спостерігачі ОПОРИ запитали Наталію Дячук звідки, на її думку, ті, хто готував подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, могли дізнатись її персональні дані. Жінка насамперед пов’язує, це з тим, що на минулих і позаминулих виборах вона працювала головою ДВК.

Під час чергового засідання ОВК №124, що відбулось 15 березня, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА змогли ознайомитись із поданням щодо кандидатур до складу ДВК від Юрія Бойка та заявою про згоду брати участь у роботі ДВК, яку було подано від Наталії Дячук. Проте сфотографувати ці документи комісія не дозволила. У поданні були зазначені ім’я, прізвище, по-батькові, а також контактні дані, що повністю збігалися з даними Наталії Дячук. До подання було додано заяву Дячук із підписом, однак, чи належав цей підпис саме їй, чи іншій особі, спостерігачі на той час не могли встановити самостійно.

«Такі дії осіб, котрі робили подання мають ознаки кримінально караного діяння, оскільки йдеться про підроблення документів і підпису. Я впевнена, правоохоронні органи відреагують на цю ситуацію», — говорить громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Ярина Гаєцька-Колотило. Виборча омбудсменка також радить: «Якщо така ситуація трапилася з вами — підробили ваші документи — треба невідкладно звернутись до поліції».

Як повідомляє ОПОРА, більше 36 тисяч осіб забезпечуватимуть організацію виборів Президента на Львівщині.

12 березня було створено дільничні виборчі комісії (ДВК), які проводитимуть вибори 31 березня.

До складу ДВК Львівщини увійшли представники від 26 із 39 кандидатів на пост Президента.

Майже на всіх ДВК області працюватимуть представники Анатолія Гриценка (на 99.91% ДВК), Петра Порошенка (99.72%), Юлії Тимошенко (99.67%), Олега Ляшка (99.53%), Володимира Зеленського (99.06%), Миколи Габера (99.06%).

У більше ніж половині комісій мають своїх представників 11 кандидатів, а саме: Сергій Тарута (96.25%), Юрій Кармазін (94.38%), Андрій Новак (94.24%), Сергій Носенко (94.19%), Руслан Кошулинський (93.86%), Олександр Соловйов (93.25%), Василь Журавльов (91.85%), Юлія Литвиненко (88.28%), Володимир Петров (87.77%), Руслан Ригованов (84.68%) та Олександр Шевченко (50.89%).

Довідка. Згідно з частиною 1 статті 24 Закону «Про вибори Президента України»: «Дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб. На виборчих дільницях, де кількість виборців не перевищує п’ятдесяти осіб, дільнична виборча комісія може утворюватися у складі голови, секретаря та двох – чотирьох членів комісії».

У частині 2 тієї ж статті закону йдеться: «Право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) мають кандидати на пост Президента України. Подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій вноситься до окружної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за двадцять три дні до дня виборів за підписом довіреної особи кандидата на пост Президента України у загальнодержавному або відповідному територіальному виборчому окрузі».

Згідно з частиною 6 статті 24 Закону «Про вибори Президента України»:  «До подання додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кожної запропонованої особи, а також заяви осіб, запропонованих до складу дільничної виборчої комісії, про згоду на участь у роботі виборчої комісії від відповідного суб’єкта подання, згоду виконувати посадові обов’язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії та про ненадання згоди на участь у роботі виборчої комісії іншим суб’єктам подання на відповідних виборах».

 

 

Коментарі

Позначки: , , , ,