Жителі Новояворівська та Нового Роздолу через заборгованість з заробітної плати готові знов перекривати трасу та пікетувати ОДА

Новини 06 Вересня, 2019 87
Нацагентство оголосило новий конкурс на управителів ТЕЦ Новояворівська і Нового Роздолу

У двох містах на Львівщині з наближенням опалювального сезону підвищується градус напруги у суспільстві. Вся справа в двох ТЕЦ, які обслуговують міста. Працівники цих підприємств вимагають в управителя, призначеного АРМОЮ, виплатити заборгованості по заробітній платі і забезпечити працівників матеріалами, необхідними для проведення підготовчих робіт.

Керівники підприємства «Гарант енерго-М», в свою чергу, знов бідкаються, що грошей не мають.

То хто ж має виплачувати людям зарплату та чим загрожує така ситуація?

Щоб зрозуміти відразу, про яку суму коштів йдеться, ми звернулися до офіційних джерел: станом на 29.07 склала 1 435 000 гривень, а ось вже станом на 19.08 сума заборгованості становила 4 800 000 гривень, але що дійсно дивно, так це те, що станом на 27.08 заборгованість знов повернулася до позначки 1 435 000 гривень. При цьому жодної копійки виплат працівникам за цей час не здійснили. Залишається лише здогадуватися, кому і навіщо знадобилися такі маніпуляції.

Жителі Новояворівська та Нового Роздолу через заборгованість з заробітної плати готові знов перекривати трасу та пікетувати ОДА

Жителі Новояворівська та Нового Роздолу через заборгованість з заробітної плати готові знов перекривати трасу та пікетувати ОДА

Та насправді ситуація наступна – людям не платили зарплату вчасно протягом усього року роботи управителя, хоча це і гарантувалося підписаним восени 2018 року меморандумом. А з останню виплату працівники отримали наприкінці травня 2019 року. Тобто ось вже три місяці зарплат немає.

Та реальна картина виглядає набагато гіршою –  перед працівниками ПП «Гарант Енерго М» заборгувало за три місяці 6 млн.162 тис. грн. Це при тому, що на умовах неповного робочого тижня, працівники-змінники втратили приблизно 50% зарплати. В місцевий бюджет підприємство заборгувало 1,4 млн. грн., в державний – 1,8 млн. грн. Можна вважати, що ця сума також є заниженою, і бюджети,  відповідно, недоотримали більше 1 млн. грн.

Якщо дивитися на ці цифри детальніше, то видно, що в підприємства немає жодних пріоритетів для виплат заробітної плати працівникам, хоча це і передбачено чинним законодавством.

Працівники ТЕЦ у своїх численних зверненнях до керівництва ПП, прокуратури Львівської області, Головного управління держпраці у Львівській області, АРМА, голові ОДА неодноразово наголошували на тому, що підприємство порушує ст. 43 Конституції України, ст. 21 ЗУ «Про оплату праці», ст. 24 ЗУ «Про оплату праці» та ст 115 КЗПП, ст. 15 цього ж закону. Всі ці звернення підкріплені підписами працівників, але нажаль місцеві та центральні органи влади не реагують на вимоги працівників.

Люди звільняються, залишаючи підприємство без фахових спеціалістів, яка необхідні для старту опалювального сезону. Так, лише за останній місяць на Новороздільській ТЕЦ звільнилося близько 20% трудового колективу, а на Новояворівській – 45%. Ці цифри вражають, а жителі міст занепокоєні, бо без цих працівників тепла в домівках взимку їм не бачити, як і гарячої води.

Жителі та представники місцевої влади неодноразово зверталися до керівництва АРМА, яке і призначило управителя-боржника, бо саме вони мали б забезпечити страхування на подібні випадки, згідно закону про АРМА. Проте там теж не мають жодних відповідей, і лише розводять руками. Мовляв, всі питання до управителя.

В соціальних мережах працівники обурюються тим, що компанія «Гарант енерго-М» заборгувала не тільки їм, а й державним та приватним підприємцям,  розуміючи, що на фоні мільярдних боргів підприємства заробітною плату точно не виплатять вчасно і в повному обсязі.  Люди обурюються і збираються перекривати трасу міжнародного значення Львів-Краковець, а також закликають жителів міст виходити на протест під стіни обласної державної адміністрації, аби голова ОДА почув їхні вимоги та озвучив можливий план дій в разі екстрених ситуацій.

Нагадаємо, Агентство з розшуку та управління арештованим майном (АРМА), наприкінці серпня оголосило конкурс на пошук нового управителя для двох ТЕЦ в м. Новояворівську та в м. Новий Розділ. Подача документів має завершитися 5 вересня 2019 року, після чого буде обрано нового управителя. При чому сумнозвісний «Гарант енерго-М» знов претендує на управління активами, попри накопичені мільярдні борги.

До слова, в липні 2018 року НАБУ арештувало дві ТЕЦ по підозрі в розкраданні 300 млн кубів природнього газу. Справа й досі в судах, НАБУ не може довести факт розкрадання газу, самі ТЕЦ залишаються під управлінням «Гарант Енерго М», яке накопичило боргів перед НАК «Нафтогазом», «Укртрансгазом», ДП «Енергоринок» та приватними компаніями білш ніж на 1 100 000 000 гривень. У заручниках цієї ситуації опинилися 70 000 жителів двох міст, які закликають конкурсну комісію АРМИ передати об’єкти в управління громадам міст, аби самим вирішувати власні проблеми і не сидіти взимку без опалення, гарячої води та навіть світла.

 

Коментарі

Позначки: , , , , ,