Законопроекти щодо обігу сільгоспземель, які поспіхом ухвалює монобільшість, спрямовані на розпродаж стратегічного ресурсу багатіям із невідомим походженням коштів. Про це народний депутат з фракції «Європейська Солідарність» Микола Княжицький пише у статті «Ok, boomer! Про банальності від Зеленського щодо української землі», пише Четверта студія з посиланням на прес-служба партії “Європейська Солідарність”.

«У законопроєкті 2178-10, який прийнято у першому читанні, закривається ринок для іноземців, але за громадянами України, які купують землю, немає жодного контролю. Вони легко можуть це зробити за російські гроші або боргові зобов’язання. Жодного індивідуального дозволу або контролю не передбачено. Хоча земля, як і у Європі, має вважатися стратегічним майном», – зазначає Княжицький.

«Законопроєкт не передбачає визначення того, для яких цілей земля купується, чи буде вестися на ній господарство, чи вміє це робити покупець, чи є у нього відповідна освіта і досвід. Такий критерій є нормою у країнах ЄС», – наголосив Микола Княжицький.

«Закон не передбачає жодного контролю за походженням коштів, за які купується земля. Її можна купити за корупційні кошти, вкрадені кошти, кошти країни-агресора. А отже, всю землю України насправді може купити один російський олігарх», – застерігає народний депутат.

«Закон також не передбачає жодного контролю за обігом землі», – робить висновок Микола Княжицький.

Він також зауважив, що Зеленський у своїх обіцянках заявляв, що питання продажу землі іноземцям буде вирішуватися на референдумі, однак наразі закон готується до ухвалення у другому читанні без референдуму. «Ще один прийнятий «слугами» у першому читанні закон 2194 вилучає зі статті 82-ї Земельного кодексу України обмеження, за яким продаж землі може здійснюватися лише юридичними особами, заснованими українськими резидентами. Дивно. Зеленський перед прийняттям закону стверджував, що право власності іноземців буде вирішуватися на референдумі для того, щоб його фракція дозволила такий продаж вже за декілька днів» .

Також Княжицький акцентує на інших законотворчих новаціях монобільшості, які пройшли практично непоміченими, але є надзвичайно важливими для земельних відносин. «Законопроєкт 2194 скасовує цілу низку екологічних норм, серед яких агрохімічна паспортизація, проєкти землеустрою, складання еколого-економічного обґрунтування сівозміни й впорядкування угідь та багато інших екологічних запобіжників, які захищають ґрунти від знищення та погіршення родючості», – перераховує Микола Княжицький.

«Закон дозволяє купувати й особливо цінні землі. А це чорноземи високої якості, торфовища, землі природно-заповідного фонду, землі історико-культурного призначення. Це, окрім іншого, суперечить 14-й статті Конституції та низці інших законів», – наголосив депутат.

Ще одна небезпека, закладена фракцією Зеленського у законі – це обмеження розміру наділів для городництва. Депутат припускає, що в громадян, які мають понад 60 соток городів, завдяки цій нормі закону можуть вилучати надлишкові сотки. «Максимальний розмір землі, який надається під городництво, не може перебільшувати 60 соток. У громадян, які мають більше землі, за логікою закону її будуть вилучати», – застерігає Микола Княжицький.