Зеленський хоче легітимізувати ОРДЛО

Новини 13 Вересня, 2019 159

Вадим Пристайко. Фото: ВВС

Українська влада хотіла б проведення місцевих виборів по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольними уряду територіями Донбасу.

Про це в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в Києві заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, повідомляє «Громадське телебачення».

«Ми погодилися на Мінські домовленості 5 років тому, в тому числі і на проведення виборів. На нашу думку, ідеально було б провести вибори, поки це неможливо, одночасно у всій нашій державі. У них (на окупованих територіях Донбасу — ред.) вже були двоє виборів — фейкових, їх результатів ми не визнаємо. Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори по всій території, включаючи окуповану», — сказав він.

Пристайко також додав, що «формулу Штайнмаєра» ще в 2016 році узгодив п’ятий президент України Петро Порошенко.

«Формулу Штайнмаєра», яку наш глава держави узгодив, ми, як люди, які виконують навіть те, що пообіцяли наші попередні президенти, повинні виконувати. Ми зараз обговорюємо, в якій формі», — пояснив він.

Дипломат запевнив, що «в ній немає нічого цікавого, або такого, щоб звинувачували в «зраді», або «перемозі».

План Штайнмаєра — формула, згідно з якою, окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус під час виборів на цих територіях, які проводитимуться у відповідності до Мінських домовленостей, а після доповіді ОБСЄ за підсумками виборів цей особливий статус мають закріпити на постійній основі.

Раніше стало відомо, що Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон планують організувати саміт у «нормандському форматі». Макрон заявив, що зустріч відбудеться у вересні.

Водночас народний депутат України і кум Путіна Віктор Медведчук заявив, що на сьогодні зустріч лідерів «четвірки» неможлива, бо Кремль вимагає виконати низку умов.

 

Коментарі

Позначки: , , , ,