Завдяки мовним квотам на радіо та телебаченні ефір наповнився українським культурним змістом, – Президент у Львові

Новини 19 Вересня, 2018 109

«Пам’ятаєте скільки каміння жбурляли в мене, коли я стояв на позиції запровадження мовних квот на українському радіо. Казали, що Порошенко хоче узурпувати владу і робить тиск на свободу слова. Та ні, ми з вами як раз захищали свобідне, але українське слово», – підкреслив Президент Петро Порошенко під час виступу у Львівській філармонії та додав, що «так само було, коли ми прийняли мовні квоти на телебаченні».

«Я переконаний, що завдяки саме мовним квотам на радіо і телебаченні, нарешті, ефір наповнився українським культурним змістом та цікавим україномовним продуктом», – сказав Президент та зазначив, що саме мовні квоти підштовхнули до розвитку індустрію.

«У нас з’явилося більше авторів та виконавців – творче середовище буквально вибухнуло новими пісенними проектами та музичними колективами. Радіостанціям є що транслювати»,  – підсумував Петро Порошенко.

Він повідомив, що за даними моніторингу, цього року загальнонаціональні радіостанції перевиконують встановлені квоти україномовних пісень на 24%, а місцеві – на 18%. «Перевиконання радіостанціями мовних квот говорить про те, що їх впровадження повністю відповідає суспільному запиту. Таке перевиконання я точно, разом із вами, вітаю», – зазначив Президент.

«Українці почали слухати українські пісні. І це не робиться згори. Народжується вільна самостійна українська нація», – підсумував Глава держави.

Глава держави також повідомив, що відчутні значні здобутки в книговидавничій справі, що підтверджує Львівський форум видавців, який демонструє надзвичайну креативність та творчий потенціал українців у галузі книговидання. «Тому я і люблю відвідувати форум. Коли ти береш друковане видання, коли ти його сам вибрав, поспілкувався з видавцями…Форум вже став брендом не тільки міста Лева, але й усієї України», – сказав Петро Порошенко.

Президент також зазначив, що відроджується національний кінематограф. «В Україні з’явилося кіно, яке збирає повні зали кінотеатрів», – зауважив він.

Глава держави також нагадав про нещодавно підписаний Указ, реалізація якого зміцнить державний статус української мови, сприятиме створенню єдиного культурного простору України. «Українська мова потребує нашого з вами захисту і нашої з вами підтримки. Переконаний, ми завершимо процес мовної деколонізації України», – сказав Президент, додавши, що «Україна була колонією російської імперії».

«Колонію завжди тримають бідною, без ідеології і без мови. Тому не тільки наша армія має захистити нашу незалежність, не тільки наша церква – Помісна Українська має захистити нашу державність і сприяти процесу державотворення, але й наша мова має захистити українське серце», – наголосив Президент.

Глава держави запевнив, що і надалі підтримуватиме всі зусилля, спрямовані на модернізацію культурних процесів, які впливають на реалізацію нашого європейського вибору, просування інтересів України у світі.

Коментарі

Позначки: , ,