Закон про “викривачів” корупції породжує анонімних “стукачів”, – Фріз

Новини 17 Жовтня, 2019 90

Ухвалений сьогодні Верховною Радою законопроєкт щодо викривачів корупції створює юридичні підстави для відкриття кримінального впровадження проти будь-які людини за корупційні дії навіть на основі анонімної заяви.  Про це написала на своїй сторінці у Facebook народний депутат фракції “Європейська Солідарність” Ірина Фріз, пише “Четверта студія” посилаючись на телеканал “Прямий”.

“Монобільшість ухвалила достатньо цікавий законопроєкт 1010 щодо викривачів корупції. Все б було нормально, якби його не спотворили статтею про анонімних викривачів, яких правильніше назвати анонімними “стукачами”.

Після підписання Зеленським цього “законодавчого шедевра” проти будь-кого може бути написана анонімна заява щодо корупційних дій, яка де-факто і де-юре створює підстави для відкриття кримінального впровадження. І це при тому, що порушити справу за завідомо неправдиву інформацію проти аноніма не має жодної можливості. На те він і анонім. Разом з тим людину запроторити за грати, дискредитувати та публічно знищити тепер можна легко”, – акцентувала політик.

Ірина Фріз також зазначила: “Зрозуміло, що вал анонімок буде складатись та архівуватися. Але потрібні анонімки, що написано проти опонентів, конкурентів, просто успішних людей відкривають шлях до переслідувань”.

“До речі, нещодавно в Криму, саме за анонімкою було заарештовано кримського татарина. Тепер і Україну очікують хибно прикольні часи….”, – додала вона.

Резюмуючи народний депутат нагадала, що «колись в 30-ті роки минулого сторіччя той, хто заздрив сусіду, наприклад, через більшу квартиру, міг написати анонімку на нього. Далі сусіда пакували, а анонім переїжджав до омріяного житла”.

Коментарі

Позначки: ,