Закликаю провладну більшість одуматись і не відбирати в України шанс на повну європейську інтеграцію, – Синютка

Новини 17 Жовтня, 2019 55

Скриншот відео ZIK

Нардеп прокоментував законопроект про діяльність органів суддівського врядування

Сьогодні, 17 жовтня, народні депутати прийняли у другому читанні законопроект Зеленського про діяльність органів суддівського врядування. За закон №1008 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування” проголосували 236 депутатів.

Як пише «Четверта студія» з посиланням на допис у ФБ народного депутата України Олега Синютки, Посольства Канади, Британії та Німеччини, а також представництво ЄБРР в Україні спрямували до спікера українського парламенту Разумкова листа, в якому висловили серйозну занепокоєність відсутністю в ухваленому законопроекті гарантій дотримання принципу незалежності суддів. Аналогічні занепокоєння висловив також Генеральний секретар Ради Європи.

Як наголошується у дописі Олега Синютки, дипломати вказують на те, що:

«Заплановано повторний відбір суддів Верховного Суду та зменшення чисельності його суддів без чіткого обґрунтування причин та нагальної необхідності такої кроку та за незрозумілих умов.

Зміна кількості суддів у судових органах є суверенним правом кожної держави. Але будь-якому скороченню суддів Верховного Суду має передувати перегляд норм про юрисдикцію суду та збільшення персоналу судів нижчих інстанцій для забезпечення доступу до правосуддя та стабільності судової системи.

Зменшення ролі іноземних експертів у прийнятті рішення щодо доброчесності суддів може суттєво зменшує ефективність ВККС та Комісії з питань доброчесності ВРЮ.
Дипломати також рекомендували ВРУ співпрацювати з Венеціанською комісією – «щоб допомогти вам забезпечити повну відповідність закону нашим загальним цінностям».

«Закликаю провладну більшість одуматись і не відбирати в України шанс на повну європейську інтеграцію», наголошує Олег Синютка.

 

Коментарі

Позначки: ,