За рік сало здорожчало в Україні майже вдвічі

Новини 13 Грудня, 2017 220

Ілюстративне фото

Кілограм сала нині коштує в середньому 70 гривень

Україна продовжує лідирувати в рейтингу зростання цін на продукти харчування серед країн Європи. І чи не найбільше подорожчало сало. За цей рік його вартість зросла мало не вдвічі. Ще в січні сало в середньому коштувало 40 грн за кілограм. Тепер – 70 грн. У Києві на Житньому ринку кілограм сала з м’ясною проріззю є і за 200-250 грн.

Головна причина зростання цін – зменшення поголів’я свиней. Виробники і урядовці вже пояснили – кабанчиків косить африканська чума. Через неї довелося знищити 650 тисяч голів. Відтак і здорожчало сало та м’ясо. Про це йдеться в сюжеті програми “Сніданок з “1+1”.

 

“Наприклад, кілограм сала в Білорусі буде коштувати на рівні 3 доларів (понад 80 грн). 3,10-3,15 долара – кілограм смальцю в Польщі. Коли Держстат України виводить ціну в 68 гривень, він бере середню ціну в Україні”, – говорить виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерти прогнозують: якщо, ж ціна українського сала перевищить білоруську та польську, то їсти доведеться імпортний продукт.

Зазначимо, що за даними Держстату, в Україні на сьогодні налічується трохи більше двох мільйонів голів корів – це на 2% менше, ніж на 1 грудня минулого року. А свиней залишилось шість із половиною мільйонів. Торік їх було на 8% більше. Натомість поголів’я овець, кіз та птиці, навпаки, зросло.

Коментарі

Позначки: , ,