З річки Верещиця масово втікають на берег раки (ВІДЕО)

Новини 27 Жовтня, 2018 1 466

Фото: Facebook/Ірина Сех

Городоцька РДА повідомила, що з річки відібрано проби води

На Львівщині з річки Верещиця масово втікають раки, які згодом гинуть на березі водойми.

Про це повідомляють дописувачі соцмереж, громадські активісти та мешканці населених пунктів, які розташовані поблизу річки Верещиця.

Як повідомляє на своїй сторінці у Facebook Ірина Сех, з річки на берег масово вилазять раки, причому всі вони покриті темним слизом, від них чути неприємний запах.

«До мене звернулися жителі с. Поріччя Городоцького району. Люди б’ють на сполох через загрозливу екологічну ситуацію на річці Верещиця. Як вони зазначають, державні й місцеві органи екології ігнорують їхні звернення.  Декілька днів тому люди помітили, що з річки на берег масово вилазять раки, причому всі вони покриті темним слизом, від них чути неприємний запах. Сама річка теж вкрита плівкою, вода мутного сірого кольору. Ніколи раніше селяни такого не бачили», – йдеться у дописі.

Як зазначає Ірина Сех, у зверненні мешканці села також пишуть, що «ми звернулися  до екологічної інспекції з проханням взяти пробу води, проте ніхто нас не почув. Туди ж звертались й жителі інших прирічкових сіл – результату ніякого. Телефонували на гарячу лінію екологічної інспекції міста  Львова поцікавитись, чи хто-небудь розглядав наші заяви, отримали відповідь, що на розгляд скарг і заяв відведено місяць. А що ж бідні раки і інші підводні жителі мають робити весь цей час?».

Ірина Сех зазначає, що «люди підозрюють, що причина в шкідливій для довкілля діяльності окремих підприємств, які працюють поруч. В екоінспекції намагались довести, що справа в сірководневих джерелах, які розташовані в Любіні Великому та в Чуловичах, проте ці джерела є споконвіків, а такої ситуації мешканці не спостерігали. Жителі благають про допомогу і бояться, що марнується час. Додаю фото та відео, відзняті у селі Поріччя, що біля Любіня Великого».

Фото: Facebook/Ірина Сех

Як повідомляє «Високий замок», люди у Поріччі припускають, що екологічне лихо сталося внаслідок скидання у воду шкідливих продуктів переробки ТзОВ «Яблуневий дар», яке функціонує у Городку. Підозрюють, що там мили цистерни, і цей «плин» скинули у Верещицю.

У Городоцькій РДА надали інформацію щодо ситуації із встановлення факту загибелі риби у с.Верещиця.

«З метою виявлення порушень, викладених  у зверненнях мешканців району, у тому числі  на  гарячу лінію «112» Львівського контактного центру щодо загибелі риби у річці Верещиця в Комарнівському окрузів, створено  комісію, яка здійснила  обстеження русла р. Верещиця вздовж  с.Чуловичі та м. Комарно за участю представників  Городоцького районного управління ГУ Держспоживслужби у Львівській області,  відділу істіопататології Львівського ДС «Інститут рибного господарства, відділу оперативного контролю – державної інспекції з охорони ОНПС у Львівській області, екологічної служби Великолюбінської ОТГ,  юридичного відділу апарату райдержадміністрації,  Комарнівської міської ради, відділу ЖКГ та розвитку інфраструктури райдержадміністрації», – зазначається у повідомленні.

Як інформують Городоцькій РДА, 18 жовтня Державною екологічною інспекцією у Львівській області було проведено заходи державного контролю на території Городоцького району, а саме поблизу м.Комарно, вздовж річки Верещиця  з метою виявлення факту масової загибелі риби. На момент проведення державного контролю таких фактів не виявлено. Екологічною інспекцією відібрано проби води  з р. Верещиця для проведення відповідних аналізів. 19 жовтня,  Державною екологічною інспекцією у Львівській області спільно з Львівським рибоохоронним патрулем, було проведено заходи держаного контролю на території Городоцького району, вздовж річки Верещиця від смт. Великий Любінь до с.Катериничі, щодо виявлення мертвої риби. На момент проведення державного контролю фактів загибелі риби не встановлено. Крім того, відділом інструментально-лабораторного контролю повторно відібрано проби води з р. Верещиця. Результати досліджень будуть відомі 29 жовтня.

«Наступний виїзд комісії запланований на понеділок, 29 жовтня», – повідомили у Городоцькій РДА.

Опубліковано Іриною Сех Четвер, 25 жовтня 2018 р.

Відео: Facebook/Ірина Сех

 

Коментарі

Позначки: ,