На переговорах на всіх рівнях від мінської групи, до Нормандського формату українська сторона повинна завжди говорити з позиції захисту територіальної цілісності і суверенітету нашої держави, і не намагатись підігрувати Путіну. Про це завила співголова фракції політичної партії «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час круглого столу на тему: «Формула Штайнмаєра» та Мінський протокол: можливості врегулювання конфлікту на Донбасі»

«Не треба ніколи підігрувати Путіну і думати, що йому можна сподобатись. Всі президенти, насправді, проходили кризу того, що – я найкращий переговорник, я зможу домовитись із Путіним. З Путіним домовитись неможливо», – сказала політик.

За її словами, «сьогодні влада намагається підігрувати йому, понижуючи планку виконання вимог до Росії, жодного разу не заявивши, наприклад, вимогу негайно звільнити Дебальцеве, жодного разу не нагадавши, що в день розведення військ у Золотому там має бути відкритий КПВВ».

«Очевидно, що Мінських угодах немає жодного слова про розведення військ, тим більше по всій лінії фронту. Мова йшла про розведення важкої техніки, що важливо з точки зору створення безпеки. Але залишати населені пункти так важко звільнені українськими воїнами без нашої армії – це дуже небезпечно», – також зазначила Ірина Геращенко.

Крім того, незрозуміло куди відводитимуть наші війська. Жодної інформації про те, чи є відповідні фортифікаційні споруди та інфраструктура для військових, які відходитимуть зі своїх позицій.

Вона зауважила, що Міські угоди були підписані у критичні, важкі, надзвичайно трагічні для України дні, коли в день Україна втрачала 40 – 60 наших найкращих воїнів.

«І очевидно, що перед Нормандським форматом, якого сьогодні так прагне партія влади і президент, Путін завжди влаштовував такі кризи – Іловайськ, Дебальцеве – для того, щоб підняти ставки і щоб українська сторона опинилася разом з нашими європейськими партнерами в непростій ситуації для того, щоб Путін міг диктувати умови», – зазначила політик.

«На моє глибоке переконання, підписання так званої формули Штайнмаєра напередодні Нормандського формату – це нове Дебальцеве, тільки тепер уже для президента Зеленського, яке серйозно послаблює позицію України і піднімає ставки. Примушує тільки українську сторону нести відповідальність за виконання цього політичного блоку», – підкреслила депутат.

Вона зазначила, що під час перемовин обговорювались різні формули або плани, однак українська сторона ніколи не ставила підписів під такими документами.

«Дуже важлива річ – завжди всі ці формули, плани, ідеї обговорювалися виключно в пакеті з безпековою картою, коли покроково обговорювалось як має бути виконана ключова безпекова частина Мінських угод», – підкреслила Ірина Геращенко.

За її словами, сьогодні відбувається обговорення політичного блоку, яке покладає відповідальність тільки на українську сторону і, по суті, виводить Росію з будь-якої відповідальності, тому що безпекова сторона не обговорюється.

Депутат наголосила і на важливості для влади говорити одним голосом: «Мати чітку покрокову стратегію, яку представити суспільству, і говорити в один голос».

Також Ірина Геращенко підкреслила, що Верховна рада України не може бути статистом в цьому питанні. Вона відзначила важливість створення у парламенті тимчасової спеціальної комісії з питань реінтеграції Донбасу, яка дозволить депутатам спільно напрацьовувати відповідні позиції.