З популярним курортом Західної України трапилася катастрофа (ФОТО)

Новини 01 Листопада, 2019 389

Озеро Світязь обміліло/Роман Планковській

Знамените волинське озеро Світязь, яке вважається найглибшим в Україні, катастрофічно обміліло.

Про це пише «Четверта студія» з посиланням на Оbozrevatel.

Як зазначається, фото з масштабами надзвичайної події були опубліковані в Twitter “Конопляний Джмелик”. На кадрах видно, що водойма практично зникла, а берегова лінія значно збільшилася.

За словами фахівців, ситуація на озері Світязь складна, але значно гірше буде, якщо озеро замерзне при низькому рівні води. Це призведе до загибелі великої частини рослин і тварин.

Озеро Світязь обміліло/Роман Планковській

 

Озеро та село Світязь з висоти пташиного польоту/Siroga Tsvyd/wikipedia/Фото 2016 року

Довідка. Світязь  – найглибше озеро в Україні. Розташоване в межах Шацького району Волинської області. Озеро Світязь – найбільше та найглибше озеро природного походження в Україні. Світязь чимось схожий на море, у вітряну погоду хвилі тут досягають півтораметрової висоти.

Славиться Світязь своїми лящами, окунями, щуками, сомами, але справжнім делікатесом і місцевою “родзинкою” вважається вугор. Кажуть: не побував на Світязі, якщо не скуштував місцевих вугрів!

Це озеро люблять порівнювати із Байкалом. Звичайно, масштаби не ті, але і тут глибини досить істотні: трапляються підводні «ями» у 32, 37, 38 та навіть 58,4 метрів. Біля берегів Світязь переважно мілкий. Можна пройти півтори сотні метрів, аж поки вода досягне грудей. У безвітряну пору вода прогрівається швидко, тому тут з радістю відпочивають батьки з дітьми.

На мілководді у декого може скластися помилкова думка про все озеро. Щоб цього не відбулося, наведемо дані про розподіл Світязя по глибинам. Так от: глибини до 2 метрів займають на озері площа 118 га, до 3 метрів — 720 га, до 5 метрів — 1061 га, до 10 метрів — 418 га, понад 10 метрів — 533 га. Тобто, озеро в переважній своїй більшості дуже глибоке.

Світязь також унікальний за своїм хімічним складом, тут після війни будували санаторії для поранених танкістів і льотчиків, лікували опіки. Озерна вода має цілющі властивості, адже у своєму складі вона має срібло, йод і гліцерин. А шкіра після купань в Світязі стає відчутно еластичною.

 

Коментарі

Позначки: , , ,