“ЄС” залишається єдиною правоцентристською сильною партією, яка буде протистояти реваншу – Геращенко

Новини 21 Липня, 2019 45
Ірина Геращенко. Фото 4studio

Ірина Геращенко. Фото 4studio

Партія “Європейська солідарність” залишається тією єдиною правоцентристською сильною партією, яка буде протистояти і реваншу, і спробам зменшити темп реформ і вступу до ЄС і НАТО.

Про це в інтерв’ю Прямому заявила Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко


Сьогодні на свої дільниці пішло тільки приблизно 36% наших громадян. Але ж то наше майбутнє. Чи очікували ви, що піде на вибори тільки третина українців?

– Насправді ця вся історія з авантюрою, з позачерговими виборами була затіяна для того, щоб провести їх в пік відпусток, канікул студентських, на піку електоральної підтримки нової команди президента Зеленського, і коли низька явка, для того, щоб тут максимально забрати всі вершки. Але ось ця придумка, як на мене, вистрілила в ногу самій новій владі. Поясню чому.

По-перше, ми бачимо, що в наступний парламент зайде достатньо сильна колона, велика колона прокремлівська, і це дуже небезпечно. А по-друге, сьогодні дійсно є всі шанси, що правляча партія може таки сформувати однопартійну більшість і пуститися берега. І ми усвідомлюємо, що це було в Україні один раз – за часів Януковича, коли була однопартійна більшість, яка пустилася берега. І це були дуже серйозні загрози для диктатури. Власне, ми бачимо ці ризики. І, як на мене, партія “Європейська солідарність” сьогодні залишається тією єдиною правоцентристською сильною партією, яка буде протистояти і реваншу, і спробам взагалі зменшити темп наших реформ і поступу до ЄС і НАТО.

Тому я в першу чергу зараз хочу звернутися до всіх глядачів “Прямого” каналу. Друзі, які б не були ваші переконання ідеологічні та політичні симпатії, дуже важливо, щоб ви відірвалися від відпочинку, від прекрасного сьогодні літнього і похожого дня, де б ви не були зараз, на річці чи в лісі, треба приїхати на виборчі дільниці і проголосувати, щоб потім не було здивування: а що ж це за Рада вибрана? Це дуже важливо.

Сьогодні маємо інформацію про те, що у нас є люди, на яких у нас роблять ставки, що вони стануть спікером, вже йдуть якісь кулуарні перемовини з приводу нового прем’єр-міністра. Чи це є нормальним явищем для політики, враховуючи, що все одно, як не крути, у нас мирне небо в Києві, але у нас йде війна? Тобто виходить, що вже половину портфелів найвищого керівництва розподілено. Чи це є нормальним?

– Насправді очевидно, що кадрова політика буде визначатися коаліцією, яка буде сформована в наступному парламенті. Тому сьогодні про це говорити рано. Але те, що є всі загрози, що ми отримаємо достатньо, можливо, серйозні зміни при формування однопартійної коаліції, зміни взагалі поглядів і більш реваншистську історію в Раді, то це очевидно.

Я хочу сказати, на чому стоїть наша політична сила. Головне – не тільки кількість депутатів, які будуть представлені в парламенті. Дуже важлива їх якість. Я сьогодні вже говорила про мого котика Мурчика – в інтернеті можна знайти більше інформації, ніж про 50% цих списків “нових облич”. Це не є нормально. Треба завжди знати, хто будуть ці люди. Не тільки їх ім’я, по-батькові, прізвище і рік народження, а які в них погляди. І сьогодні погляди дуже великої кількості депутатів і цілих партій є загадкою для виборця.

По суті зрозумілими погляди є в “Європейської солідарності” і всіх цих ошметків Партії регіонів, які тягнуть то плани капітуляції України, то якісь ці плани федералізації. І цьому треба протистояти. Саме наша політична сила буде протистояти реваншу

Пані Ірина була однією з тих, хто голосував за зміни до вже знайомого нам оклику “Слава Україні”. Сьогодні ми, всі журналісти, використовуємо на закінченні саме ці слова. Тож мені приємно. І я ще раз дякую за те, що відбулися у нас в країні і такі чудові зміни.

– Не тільки ці. Дуже важливо, що ще ми заклали в Конституцію чіткий пункт про ЄС і НАТО. Ви згадайте, скільки говорили, що це передвиборчий піар. А насправді це була мудрість президента Порошенка, щоб просто зупинити можливий реванш, який ми сьогодні бачимо, його подих.

Коментарі

Позначки: , ,