ЄС виплатив лише 40% траншу на реформу енергосектору через відставання України

Новини 22 Грудня, 2017 80

Ілюстративне фото

Загальний бюджет програми – 45 мільйонів євро

ЄС у п’ятницю, 22 грудня, здійснив виплату другого траншу  у розмірі  2 мільйонів євро з максимальних 5-ти мільйонів на підтримку реформи енергосектору через повільний прогрес у виконанні реформ. Про це “Європейській правді” повідомили у Представництві ЄС в Україні.

Підтримка надається у рамках  фінансованої ЄС програми бюджетної підтримки “Продовження підтримки  реалізації Енергетичної стратегії Україні”.

Програма допомагає Україні зменшити забруднення навколишнього середовища, пов’язаного з виробництвом електричної енергії, сприяє реформуванню ринку електричної енергії, допомагає  покращити якість нафтопродуктів та підтримує створення запасів нафти та нафтопродуктів.

“Це другий транш, який ми перерахували до державного бюджету України за цією програмою, починаючи з 2015 року. Виплату здійснено на підставі прийняття нової Енергетичної стратегії та подання Україною Національного плану зменшення викидів від великих спалювальних установок – спеціальних умов для цієї виплати”, – повідомив посол ЄС Хюг Мінгареллі.

Втім, він зазначив, що ця виплата становить лише 40% від максимального розміру траншу.

“Це викликано значними затримками у виконанні програми, пов’язаними з реформою ринку електричної енергії, створенням системи запасів нафти та нафтопродуктів, а також моніторингом якості палива. Ця часткова виплата відображає повільніший, ніж передбачалося, прогрес у виконанні реформ протягом останніх місяців”, – заявив Мінгареллі.

Він закликав Україна прискорити реформи у цих  сферах, а саме забезпечити повну та невідкладну імплементацію закону про регулятор та закону про ринок електричної енергії.

“Подальша робота з виконання довгострокової Енергетичної стратегії на основі якісних енергетичних даних також має бути одним з пріоритетів. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати процес реформ в секторі енергетики України”, – заявив Мінгареллі.

Коментарі

Позначки: ,