ЄС підтримає рекомендації “Венеціанки” щодо закону про освіту – Мінгареллі

Новини 22 Листопада, 2017 40

Хьюг Мінгареллі

Євросоюз підтримає рекомендації Венеціанської комісії щодо закону про освіту, і якщо вона визнає, що стаття 7 порушує зобов’язання України, проблему треба буде виправити

“ЄС вважає, що в цьому питанні висновок Венеціанської комісії є надзвичайно важливим. Через це я вірю, що ми підтримаємо її рекомендації – як, до речі, ми вже робили не один раз раніше, зокрема, у питанні антикорупційного суду”, – сказав голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі , інформує “Європейська правда

Посол підкреслив, що  освітній закон в цілому був кроком України у правильному напрямку, а питання викликає лише стаття 7 цього закону.

“І якщо Венеціанська комісія скаже, що ця стаття порушує зобов’язання України чи підписані нею міжнародні конвенції – проблему треба буде виправити”, – наголосив Мінгареллі. При цьому він наголосив, що права меншин в Україні мають поважатися, однак визначальним у цьому питанні буде все ж висновок Венеціанської комісії.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

Як вже відомо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон “Про освіту”, яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська. У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв’язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Євросоюзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною, через закон “Про освіту”.

Наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України направило закон “Про освіту” на експертизу у Венеціанську комісію.

Коментарі

Позначки: , ,