Є чим пишатися: 7 вражаючих фактів про ЗСУ

Новини 06 Грудня, 2019 680

Автор: unian.net

6 грудня Україна відзначає День Збройних сил. Цього року українська армія відсвяткує його уже 26-й раз.

6 грудня Україна відзначає День Збройних сил. Цього року українська армія відсвяткує його уже 26-й раз.

За ці роки наші війська дуже змінилися. Успадкувавши від СРСР одне з найпотужніших військ в Європі, Україна практично втратила його до моменту анексії Криму і початку збройної агресії Росії на сході країни в 2014 році. Однак за минулі 5 років ЗСУ були помітно реформовані. Як доказ наводять 7 вражаючих фактів, пише “Четверта студія” з посиланням на ukrainianpeople.us.

Автор: expres.online
ЗСУ займають 29 місце в списку 137 найбільш потужних армій світу

1. Українська армія входить у топ-30 найсильніших у світі

Згідно з рейтингом Global Firepower Index 2019, ЗСУ займають 29 місце в списку 137 найбільш потужних армій світу (перші три позиції — США, Росія і Китай). Це найкраща позиція серед європейських країн, що не входять до складу НАТО.

Рейтинг враховує людські ресурси країни; актуальну потужність її сухопутних, військово-морських і повітряних військ; логістичні можливості держави; паливні ресурси; фінансові можливості і витрати на оборону, а також географію.

Так близько 15,6 млн українців з 44 млн населення теоретично придатні до військової служби (більше 35%), а призовного віку щорічно досягають 470 тис. чоловіків.

Автор: shatilin.com
370 тис. українців отримали статус учасника бойових дій

2. За 5 років проведення АТО/ООС чисельність ЗСУ зросла на 75%

До початку війни на Донбасі українська армія налічувала близько 140 тис. осіб, зараз чисельність ЗСУ становить 250 тис. осіб.

У вересні 2019 року новопризначений міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що скорочувати штат в армії не планують.

Автор: enigma.ua
Чисельність ЗСУ становить 250 тис. осіб

3. Кількість учасників бойових дій на Донбасі вдвічі вища за кількість українців, що воювали в Афганістані

З початку вторгнення російських військ у східні області України в 2014 році як мінімум 370 тис. українців отримали статус учасника бойових дій.

Такі дані станом на 1 липня 2019 року оприлюднило Міністерство у справах ветеранів.

Для порівняння – за 10 років війни СРСР в Афганістані (1979 – 1989) її учасниками стали майже 160 тис. українців.

Бойовий досвід називають однією з головних відмінних рис сучасної української армії. Екс-начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко зазначив, що до 25% молодих офіцерів-випускників вже мають бойовий досвід, який набули ще в статусі солдатів і сержантів. Більшість з них – військовики строкової служби або служби за контрактом, які брали участь в бойових діях в 2014 році.

“Ці люди прийшли в армію свідомо. Вони вибирали свою професію, точно знаючи, що їх чекає, які загрози і які можуть виникнути проблеми під час служби”, – зазначав Муженко.

Автор: censor.net.ua
Українська армія має мільйон резервістів

4. За кількістю резервістів Україна входить випереджає США

Global Firepower Index 2018 оцінює загальне число резервістів української армії в 1 млн осіб. Так Україна посідає 9 місце в світі, випереджаючи навіть США (10 позиція). Більш потужний військовий резерв мають лише КНДР (6,3 млн осіб), Південна Корея (5,2 млн осіб), В’єтнам (5 млн осіб), а також Росія, Індія, Тайвань, Бразилія та Куба.

5. Майже чверть загального складу ЗСУ – жінки

Із загальної чисельності ЗСУ 22% (понад 55 тис.) становлять жінки. З них 27 тис. – військовослужбовці, а решта – цивільні штатні співробітниці.

Майже 3,4 тис. українок-військовиків мають офіцерські звання. Із них майже 1 тис. – військовослужбовці старшого офіцерського складу.

Автор: unian.net
Майже 3,4 тис. українок-військовиків мають офіцерські звання

6. Україна відмовилася від радянських військових звань на користь стандартів НАТО

29 листопада 2019 року президент Володимир Зеленський підписав прийнятий парламентом законопроект № 0906, яким запроваджено в українській армії сучаснішу систему військових звань.

Цей документ скасовує прийняті ще в радянській армії військові звання прапорщик і старший прапорщик (на флоті – мічман, старший мічман). Замість цього вводяться нові звання: рекрут, штаб-сержант (штаб-старшина в ВМС), майстер-сержант і головний майстер-сержант (на флоті – старший майстер-старшина, головний майстер-старшина).

Крім того, передбачається поділ сержантського і старшинського складу на молодший і старший склади.

Автор: 1NEWS.COM.UA
Українці найбільше довіряють своїй армії

7. Українська армія – лідер суспільної довіри

ЗСУ посідають перше місце серед державних і громадських інститутів, яким довіряють українці.

За даними опитування соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного на початку листопада 2019 року, 70% респондентів заявили, що довіряють українській армії.

Для порівняння – церкві довіряють 65% опитаних, Нацгвардії – 58%, ЗМІ – 54%.

В опитуванні брали участь майже 2 тис. респондентів дорослого віку. Дослідження провели у всіх регіонах, крім Криму та ОРДЛО.

Коментарі

Позначки: