Яніна Соколова презентувала у Львові соціально-мистецький проект “Я, Ніна” (ВІДЕО)

Новини Субота Юля 30 Вересня, 2019 217

Цими вихідними у  Центрі Розвитку Громадського Здоров’я Українського Католицького Університету відбулась презентація великого місійного мультимедійного проекту «Я, Ніна» у межах заходу «За гідне життя до останнього подиху».

Модерувала захід сама Яніна, яка на власному досвіді знає, що таке онкодіагноз для людини в Україні.

Окремою темою цього вечора стала паліативна допомога, яка, на превеликий жаль, в Україні є у плачевному стані.

Також команда проекту «Я, Ніна» провела фотосесію гостей події для флешмобів в підтримку дітей та людей, що потребують паліативної допомоги і презентувала оновлений тизер повнометражного художнього фільму «Я, Ніна».

“Проект „Я, Ніна“ стартував у моїй голові 8 листопада, скоро буде рік. Коли я дізналась про цей страшний діагноз, зрозуміла, що невідомо, скільки мені залишилось, тому варто за той час зробити максимум, щоб залишити якийсь слід на цій землі. Я придумала проект, бо через закритість цієї теми, через незначну медійну складову, у нас в Україні багато людей пережили таку недугу, але не можуть про це розповісти. Одразу виникає хвиля жалості, ганебного співчуття — це коли ти співчуваєш і вже очима ховаєш ту людину, яка має діагноз.

Це найстрашніше. І ще одне — це списування тебе з рядів живих. Тебе асоціюють із живим трупом. Я пережила багато за цей час і зрозуміла, що соціум не готовий сприймати таких людей, соціум їх добиває. Ці люди потребують великої нашої допомоги. У проекті „Я, Ніна“ є ініціатива, якою ми закликаємо усіх звернути увагу до цієї теми, спробувати не мовчанням змінити ставлення до паліативної хвороби”, – сказала зі сцени Яніна Соколова.

“Я була шокована від статистики раку — 1 млн хворих в Україні. В суспільстві ці люди стали невидимі, тому це підштовхнуло мене 22 травня зробити пост, який мені важко давався, бо я розуміла, що буде, яка хвиля хейтерства буде за цим всім. Я розумію, що не так із системою ставлення до хворих і що треба зробити з питанням паліативки. Маленькими кроками всі разом ми зможемо змінити систему. Сьогодні ми презентуємо проект, який став лейтмотивом багатьох людей”, – резюмувала журналістка.

Додамо, що проект «Я, Ніна» не фінансується ніякими іншими джерелами окрім добровільних пожертв, зібраних на їхньому сайті.

Коментарі

Позначки: , , , , , , , ,