Як у Львові жінку відмовилися брати пожежницею через її стать, а потім визнали свою помилку

Новини 03 Лютого, 2019 311

Фото: ГУ ДСНС у Львівській області/Facebook

У Львівському облуправлінні ДСНС спочатку відмовилися навіть розглядати кандидатуру Юлії Яригіної на посаду, пов’язану з гасінням пожеж, через її стать, але наступного дня вибачились і допустили жінку до конкурсу.

Про це Юлія розповіла Центру інформації про права людини.

Вона через електронну форму запропонувала відділу кадрів управління свою кандидатуру на вакантну посаду. А 30 січня їй надійшла відповідь про те, що вона не може претендувати на посаду пожежника-рятувальника, “згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я від 29.12.1993 №256 “Про затвердження переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці жінок”.

У листі-відповіді також процитували положення про проходження служби цивільного захисту. Згідно з його пунктами, жінок мають приймати до ДСНС лише на посади, “не пов’язані із ризиком для життя”.

Проте наказ МОЗ, на який посилались в управлінні, був скасований ще у 2017 році. Юлія Яригіна вказала управлінню, що вони посилаються на нечинний наказ, і оприлюднила відмову в мережі Фейсбук.

Пост викликав резонанс, адже скасуванню згаданого наказу передувала інформаційна кампанія, яку ініціювали правозахисники, активістки та народні депутатки, аби подолати дискримінацію жінок і дати їм можливість вільно обирати професію.

Після розголосу Юлію запросив на зустріч начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Юрій Кагітін. Він вибачився за “нефахову відповідь” на її звернення та “непрофесійні дії працівників кадрової служби” і запевнив, що “поважає право кожного громадянина нашої держави на вільний вибір професії”.

Скриншот/Facebook

У прес-службі ДСНС зазначили, що на зустрічі обговорили “умови можливості проходження служби в лавах ДСНС на посадах “…які, пов’язані з безпосереднім гасінням пожеж”.

Юлія пояснила, що вона пройшла співбесіду і її допустили до конкурсного відбору на посаду пожежника. Після надання документів вона має пройти психологічні тести на професійну придатність. Наступний етап – проходження тестів на перевірку психофізіологічних реакцій, потім потрібно пройти медкомісію.

Якщо ці етапи пройдено успішно, кандидата скеровують на навчання, яке триває чотири місяці і закінчується іспитом. Успішно складений іспит дає право працювати пожежником.

33-річна Юлія має вищу економічну освіту і роботу у сфері інтернет-продажів, але каже, що її завжди вабила професія рятувальника.

“І тепер, коли з’явилася така можливість, я вирішила спробувати”, – додає жінка.

 

Коментарі

Позначки: ,