Як у Львові презентували історико-художній альманах (ФОТО, ВІДЕО)

Новини Кенцало Юра 07 Листопада, 2018 185

Сьогодні, 7 листопада, у стінах Національного музею ім. А. Шептицького, відбулась презентація  історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!», присвяченого 100-річчю проголошення Незалежності ЗУНР,100-річчю утворення Української Галицької Армії та 100-річчю проголошення Акту Злуку Українських Земель.

Про це з місця події інформує кореспондент “Четвертої студії“.

«Я хотів би подякувати упорядникам альманаху, бо вони зберегли ті речі, які багато хто знав, але не мав у систематизованому вигляді. Цьогоріч ми достойно відзначили 100-ліття української державності на Західноукраїнських землях. Дуже важливо, щоб ми не думали, що усе вже зроблено і справа доведена до кінця. Важливо, щоб відзначення 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіка були поштовхом до двох справ. Перша – поринути у архіви, історичну пам’ять, відшукати найкращі творіння і взірці та донести їх до людей не залежно від віку чи освіти. У цьому – наші коріння, наша історія, тому важливо, щоб люди їх знали. А друга річ – 1918-19 роки мають бути великою пересторогою нам, українцям ХХІ століття. Дуже важливо зрозуміти, що ми сьогодні маємо шанс закріпитися самим та наше бачення Української держави. Ми маємо судити по справах, по тому як і що зроблено. Переосмислимо, перечитаємо і не забудемо, а зрозуміємо – будемо мати право на життя. Будемо дивитися на малюнки як на ілюстрації – матимемо велику небезпеку. Там не потрібно боятися. Січових Стрільців було декілька десятків тисяч, сьогодні українська армія налічує двісті шістдесят тисяч. Ми маємо мільйонами стати разом, щоб, маючи такий урок сторічної давнини, не повторити тих помилок», – наголосив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

Зазначимо, що альманах «За Україну, за її волю» – двомовний англо-український історико – художній альманах, присвячений 100 – річчю проголошення Незалежності ЗУНР, Акту Злуки Українських земель та утворенню Української Галицької Армії.У межах презентації звучали пісні Українських Січових Стрільців у виконанні Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Окрім того, присутні хвилиною мовчання віддали шану усім тим, хто віддав своє життя за волю та незалежність України.

1 листопада 1918 року у Львові – крок на шляху незалежності України, створення Української Держави, крок до здобуття мрії нашого народу. Події, що відбулись 1 листопада ввійшли не тільки в історію України, але й українського мистецтва. Альманах, який ми сьогодні презентуємо є документальним свідченням подій сторічної давнини», – зазначив генеральний директор Національного музею у Львові ім. А. Шептицького Ігор Кожан.

У виданні представлено картини, світлини, військові однострої та відзнаки, відомих художників – Січових Стрільців, воїнів УГА та УНР, а також опис визначних подій та боїв, державотворчої та дипломатичної діяльності ЗУНР.

«Це дуже важливий матеріал з погляду емоційного, документального та мистецького, адже багато якісних творів, баталічних сцен відображено. Також альманах містить портрети видатних військових діячів нашої держави, ЗУНРу. У даному випадку – це одна із спроб реконструювати ці події засобами мистецтва і зробити певні акценти для сучасного читача», – розповів проректор Львівської національної академії мистецтв України Роман Яців.

Також у виконанні Народного артиста України Богдана Козака звучала поезія Українських Січових Стрільців.

 

презентація  історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!»

 

презентація  історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!»

презентація  історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!»

презентація  історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!»

презентація  історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!»

Як пройшла презентація дивіться у відео:

Презентація історико-художнього альманаху «За Україну, за її волю!»

Опубліковано 4studio Середа, 7 листопад 2018 р.

Коментарі

Позначки: , , ,