Як у Львові намагаються створити каталог усіх мозаїк (ФОТО)

Новини 06 Вересня, 2019 71

5 вересня у приміщенні Управління охорони історичного середовища ЛМР, що на вул. Валовій, 20, відбулось представлення попереднього переліку історичних мозаїчних творів Львова.

Після скандального знищення унікальної мозаїки з рибами авторства Володимира Патика на вул. В.Великого, місто взялось збирати дані про всі мозаїчні твори, які мають, або можуть мати культурну чи історичну цінність.

Станом на зараз вдалось віднайти та зафіксувати орієнтовно 270 мозаїк за 76 різними адресами. Виявляється, що у Львові чимало адрес, де у межах одного будинку знаходяться не одна чи дві цінні роботи, а навіть десятки цінних оздоб.

Так, у самому центрі Львова, на пр. Шевченка, 17, є понад півсотні цінних елементів. Зараз за цією адресою знаходиться прокуратура Львівщини.

Чи це повний перелік адрес та потенційно цінних мозаїчних елементів у міськраді поки не знають. Пояснюють це тим, що чимало об`єктів є закритими чи у приватній власності. До прикладу, для доступу на режимні об`єкти необхідно мати відповідні дозволи.

Також під час представлення переліку присутні на обговорені львів`яни підняли важливе питання класифікації мозаїчних та інших культурних творів, а саме – хто буде вирішувати їхній статус та подальшу долю:

“Не може одна людина вирішувати чи цінно це чи не цінно. Необхідно створити комісію з різних фахівців, аби можна було реально оцінити чи несе той чи інший твій у собі мистецтво, а чи може це якась халтурка, зроблена будь-як”, – сказав присутній на заході Остап Патик, син знаного українського митця Володимира Патика.

Коментарі

Позначки: , , ,