Як правильно підвищувати посадові оклади держслужбовцям, – пояснення експерта

Новини 21 Травня, 2018 260

18 травня  в газеті газеті «Урядовий кур’єр» опубліковано Постанову Кабінету Міністрів України № 363 від 10.05.2018 року, якою підвищено розміри посадових окладів працівників органів місцевого самоврядування. Консультант з фінансових питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Ярослава Пишник дала роз’яснення, як застосовувати цю постанову, з якого часу враховувати нові посадові оклади, чи вносити зміни в штатні розписи і як нараховувати відпускні.

За словами Ярослави Пишник, в Постанові не визначено дату, з якої підвищуються посадові оклади працівників органів місцевого самоврядування., вона визначає лише внесення змін до Постанови КМУ №268 від 09.03.2006 року і  містить в собі інформацію про нові посадові оклади. Відтак слід керуватись статтею 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 07.10.2010 р. № 2591-VI, якою передбачено, що постанови Кабінету Міністрів України набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування. Тобто, це значить, що Постанова № 363 набула чинності 18.05 2018 р.

Консультант підкреслила, що «підвищення посадових окладів працівників ОМС відбулося в результаті внесення змін до Постанови № 268 (з урахуванням внесених в неї змін), пунктами 1 і 2, якої надано право визначення умов оплати праці і встановлення посадових окладів працівникам ОМС відповідно до затверджених постановою схем посадових окладів. відповідним органам місцевого самоврядування і керівникам цих органів».

«Чи означає це, що ОМС самі установлюють нові, підвищені посадові оклади працівникам відповідно до затверджених постановою схем посадових окладів і визначають дату запровадження в дію цих підвищених посадових окладів? Так. Це передбачено Постановою № 268, а також Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», яким надані такі повноваження ОМС», – сказала Ярослава Пишник.

Стосовно дати, з якої можна підвищити посадові оклади, консультант розповіла: «Зважаючи на практику минулого року, коли останнє підвищення посадових окладів у місцевому самоврядуванні відбулося 26.05.2017, то цього разу також доведеться підвищувати посадові оклади уже у травні 2018 року, а значить і перезатверджувати штатні розписи.

Отже, це може бути будь-яка дата (навіть 01.06.2018 р.), але не раніше ніж 18 травня 2018 року».

Ярослава Пишник також зазначила, що «для виплати працівникам посадових окладів в нових, підвищених розмірах органам місцевого самоврядування потрібно:

  • внести відповідні зміни у штатні розписи;
  • шляхом прийняття рішень, видачі наказів, розпоряджень установити ці посадові оклади працівникам. При цьому слід врахувати, що посадові оклади керівникам ОМС установлюються рішеннями Рад, а іншим працівникам – наказами, розпорядженнями керівників ОМС.

Щодо надбавки за вислугу років службовцям, виплата якої врегульована шляхом внесення відповідних доповнень в п.п. 4 п. 3 Постанови № 268, то через те, що порядок виплати такої надбавки був запроваджений ще в 1993 році (постанова КМУ від 20.12.1993 р. N 1049) і виплата вказаної надбавки їм не відмінялась – приймати додаткових рішень для узаконення виплати цієї надбавки на місцях не потрібно».

Офіс реформ у Львівському РВ АМУ

 

Коментарі

Позначки: , ,