Як люди Тимошенко знову роздавали подарунки на Львівщині (ФОТО)

Новини 10 Січня, 2019 457
Напередодні Різдва представники трьох партій роздавали подарунки на Львівщині. Фото Батьківщина Львівщини у Фейсбуці

Напередодні Різдва представники трьох партій роздавали подарунки на Львівщині. Фото Батьківщина Львівщини у Фейсбуці

Наприкінці грудня – на початку січня представники політичних партій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та Радикальної партії Олега Ляшка значно активізувались, вітаючи громадян з новорічними святами, відвідуючи дитячі будинки й навчальні заклади та роздаючи подарунки. Про це повідомляє ОПОРА ЛЬВІВ.

З 18 по 21 грудня представники місцевих осередків партії ВО «Батьківщина»  здійснили візити до кількох дитячих будинків у Львівській області, будинку сімейного типу в селі Володимирці Жидачівського району, а також гуртожитку меблевого підприємства у Дрогобичі, де проживають працівники з вадами слуху. Зокрема, 18 грудня голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк та заступник Голови фракції ВО «Батьківщина» у Верховній Раді України Сергій Соболєв привітали вихованців Молодіжного навчального центру Івана Боско з прийдешнім Днем Святого Миколая і подарували дітям пакунки солодощів.

Фото зі сторінки “Батьківщина Львівщини” в мережі Facebook

Також, членкині громадської організації «Жінки Батьківщини» до Дня Святого Миколая організували подію, під час якої вони готували домашні страви для військових на лінії фронту під наглядом професійних шеф-кухарів. Про це на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомили партійці Львівської обласної організації ВО «Батьківщина». Як видно з фото, на жінках були фартухи з написом «Батьківщина Львівщини».

Фото зі сторінки “Батьківщина Львівщини” в мережі Facebook

Напередодні Нового року 28 грудня у Львові та 29 грудня у Дрогобичі і Стебнику (місто, що адміністративно є частиною Дрогобича) представники ВО «Батьківщина» в партійних наметах роздавали новорічні випуски партійної газети «Вечірні вісті», календарі з фото потенційної кандидатки на пост Президента Юлії Тимошенко та в деяких випадках вітальні листівки у формі янголів.

9 січня партійці львівського осередку ВО «Батьківщина» спільно з активістами ГО «Батальйон відважних жінок» передали воїнам ООС (Операція об’єднаних сил – колишня АТО) різдвяні страви та теплі речі. У пакунках для бійців були календарі із фото Юлії Тимошенко та партійні газети «Батьківщини».  Прес-секретар обласної організації ВО «Батьківщина» Руслан Заєць повідомив, що передачу зібрали з ініціативи «Батальйону відважних жінок», до якої входять деякі партійці «Батьківщини».

Зазначимо, що однією з засновниць «Батальйону відважних жінок» є Ганна Гулій, яку ВО «Батьківщина» у публікаціях на офіційному сайті неодноразово називала представницею партії.

19 грудня потенційний кандидат на пост Президента від націоналістичних сил Руслан Кошулинський разом з однопартійцями, членами ВО «Свобода» Андріяном Гутником та Любомиром Мельничуком привітали Львівську обласну організацію Українського товариство сліпих із прийдешніми святами.

Фото зі сторінки “Львівська міська організація ВО “Свобода” в мережі Facebook

Крім того, за підтримки окремих партійців львівського осередку ВО «Свобода» 19 грудня  у Культурно-освітньому центрі імені Довженка відбулося свято «Зимова казка», про що повідомили на офіційній сторінці Львівської «Свободи» у Facebook. Також, активісти громадської організації «Студентська Свобода» стали співорганізаторами свята для вихованців дитячого будинку у селі Бортники (Жидачівський район Львівської області), про що зняв сюжет львівський телеканал НТА.

19 грудня голова Львівської міської організації Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Марусяк разом з головою Сколівської районної організації партії Анною Пославською передали солодощі дітям та самотнім людям похилого віку, які мешкають у селі Задільське Сколівського району.

 

«Великі набори різноманітних цукерок та інших солодощів отримали понад 150 дітлахів та близько 30 одиноких людей. Всього було подаровано 171 подарунок вагою понад 1 кг кожний» — повідомили на сторінці львівського осередку Радикальної партії у Facebook.

Фото зі сторінки “Радикальна партія Ляшка – Львів” в мережі Facebook

Також окремі члени Радикальної партії у Львівській області  напередодні Нового року і після нього вітали громадян, даруючи солодощі та календарі з фото Олега Ляшка. Наприклад, у профілі очільниці Бродівської районної організації Радикальної партії Віри Підгрушної 3 січня з’явився допис Людмили Форостяної: «Наш Лідер, #ОлегЛяшко пам’ятає про всіх! Сьогодні передала #ВіраПідгрушна подарунки і календарі від Радикальної партії Олега Ляшка. А я провідала всіх одиноких, малозабезпечених ..привітала з наступаючим новим 2019 роком та Різдвом Христовим, побажала миру і віри у перемогу добра, та краще наше з вами майбутнє».

Також 5 січня депутатка Бродівської районної ради від Радикальної партії Андріана Дудчак написала у своєму профілі: «Щиро дякуємо Олег Ляшко та Віра Підгрушна (заступниця голови Бродівської райради – прим. ав.) за подарунки до Різдва Христового для учасників АТО с.Голосковичі!Нехай у кожній родині та у нашій Україні панує мир та спокій!!!!» У своєму дописі Дудчак опублікувала фото людей із пакунками солодощів та календарями з написом: «Ляшко 2019. Народний президент».

Того ж дня у профілі депутатки з’явилися світлини з підписом: «Привітання з Різдвом Христовим від Лідера Радикальної Партії Олега Ляшка!» На одній з них продавщиня магазину тримає календарі з написом «Ляшко 2019. Народний президент» та іншу друковану продукцію Радикальної партії. На іншому знімку в приміщенні магазину, на столі біля ялинки, лежать газети «Слово Ляшка» та календарі. Ще на одному фото жінка з кульком продуктів, імовірно, відвідувачка магазину, тримає календар і листівки зі стилізованим написом «Ляшко».

Такі факти слід розглядати як дочасну приховану агітацію на користь окремих політичних сил та потенційних кандидатів на пост Президента, пояснює координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області Тарас Радь.

«В умовах офіційного старту виборчої кампанії та реєстрації кандидатів благодійна діяльність вважається прямим підкупом виборців, якщо супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені» —  говорить експерт, посилаючись на частину шосту статті 64 ЗУ «Про вибори Президента України».

«Крім цього, така сумнівна практика передвиборчої агітації також ставить питання до джерел фінансування, адже здійснюється не з рахунка виборчого фонду суб’єктів виборчого процесу» —  додає координатор ОПОРИ.

Як зазначає радниця з юридичних питань Ольга Коцюруба, всі вищезгадані потенційні кандидати ще не зареєструвалися в ЦВК, тому такого роду благодійність поки не може тягнути відповідальність, визначену законом для непрямого підкупу виборців.

«Слід звернути увагу також на те, що частина 6 статті 64 закону «Про вибори Президента» забороняє роздачу товарів, що супроводжуються агітацією саме за кандидата, а не партію, яка висунула такого кандидата. Партії мають практику зловживати та використовувати таке формулювання закону, використовуючи лише назву партії (яка в той же час містить і ім’я кандидата), або зображення кандидатів без згадки імені та закликів щодо голосування. Такі маніпуляції мають на меті приховати та уникнути відповідальності за підкуп виборців», – зазначила Коцюруба.

Нагадаємо, офіційний старт президентської передвиборчої кампанії відбувся 31 грудня 2018 року.

За коментарями звертайтесь:

Тарас Радь, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області
тел.:+38 098 765 86 22
e-mail: lviv@opora.org.ua

Коментарі

Позначки: ,