Визволені з полону: рідні розповіли про стан здоров’я бійців

Новини 28 Грудня, 2017 103

Фото - Укрінформ

Визволені з полону бойовиків військовослужбовці наразі проходять обстеження у військовому шпиталі

Про це їхні дружини й матері розповіли в ефірі телеканалу “112 Україна”.

“Син у військовому госпіталі, а ми, матері, жінки, в готелі СБУ. Зараз хлопці проходять обстеження, ми до них хочемо поїхати. Обстеження не один день, два-три дні, сказали. А потім, якщо все гаразд, заберемо додому. Хто додому, хто з хлопців залишиться, бо є поранені”, – зазначила мати військовослужбовця Олександра Морозова, який пробув у полоні 2 роки і 11 місяців.

За словами Ольги Морозової, син досі відчуває наслідки контузії, має проблеми з зубами. “Він не має ні поранень, нічого, тільки через те, що його били, треба обстежитися. У всіх хлопців повисипалися зуби”, – каже жінка.

Вона розповіла зі слів сина, що коли його взяли у полон, попервах тримали у гаражі, раз на день приносили “жменьку супу” або й зовсім не приходили по кілька днів. Дуже били, допитуючись, “чи любить Україну”. Нині ж хлопець готується до весілля.

Дружина звільненого вченого Ігоря Козловського – Валентина Козловська, яка чекала його з полону 1 рік і 11 місяців, зауважила, що чоловік після катувань має проблеми з ногами і теж перебуває на обстеженні. “Якщо ця реабілітація затягнеться, маємо будувати якісь плани на майбутнє тут (у Києві – ред.), тому що туди повертатися не можна поки що, поки не буде звільнена та територія, поки не будуть працювати інші люди. Там неможливо, небезпечно перебувати”, – сказала жінка.

Лейтенант ЗСУ Андрій Бесараб на момент звільнення перебував у полоні 19 місяців і 5 днів. Дружина Наталія відзначила, що за цей час він дуже ослабнув, схуд. “По всіх хлопцях видно, що вони ще не зовсім розуміють, що відбувається, і особисто мій чоловік сказав, що у нього трохи паморочиться в голові, він не може зрозуміти, як це, коли небо без клітки. Видно, що вони не зовсім усвідомлюють, що вони на волі”, – каже жінка.

Дружина звільненого бійця батальйону “Кривбас” Олександра Лазаренка також зауважила, що чоловік зовні змінився – дуже схуд, виснажений, але характер лишився той самий. На запитання про плани на майбутнє Наталія Лазаренко відповіла так: “Щоб він відпочив, повернуся до нормального життя. Ми ще не говорили про це. Хочемо підтримати родини хлопців, що ще не повернулися. Ми вже стали як родина, тому будемо їм допомагати”.

Разом із Лазаренком звільнили і Миколу Герасименка, з яким вони майже три роки тому потрапили у полон під Дебальцевим. Дружина Наталія Герасименко помітила, що він не лише схуд, а й морально змінився, тож жінка вважає, що чоловікові знадобиться допомога спеціаліста. Крім того, він має проблеми з зубами.

Микола зізнався дружині, що найбільше у полоні бракувало спілкування з родиною. “Їх підтримувало те, що вони знали, що на них чекають вдома, що їх чекає країна, яка за них бореться. Це їх дуже підтримувало. Вони знають, що їх ніхто там не замінить, це однозначно. Якщо забуде держава, то ми нагадаємо”, – наголосила Наталія Герасименко.

Жінки також розповіли, що дехто з визволених військових уже отримав повідомлення про те, що потрібно з’явитися до військової частини вже 9 січня.

Як повідомлялося, 27 грудня відбувся найбільший з часу військової агресії на Донбасі обмін заручниками. Україна отримала 73 полонених, натомість віддала 233 особи. Загалом кількість українців, незаконно затриманих бойовиками, наразі становить 170 осіб.

Коментарі

Позначки: ,